Dan grada Smedereva

SMEDEREVO, 24. novembar 2017 – Svečana akademija povodom Dana grada Smedereva biće upriličena u subotu, 25. novembra od 19 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

Tokom programa biće dodeljena priznanja pojedincima i organizacijama koji su svojim radom doprineli razvoju grada Smedereva, a biće prikazan i propagandni film o aktivnostima lokalne samouprave u prethodnih godinu dana.

U umetničkom programu obeležavanja Dana grada učestvuju Gradski ženski hor „Kir Stefan Srbin“, Ansambl narodnih igara i pesama Smederevo, kao i Akademsko kulturno umetničko društvo „Španac“ iz Beograda. Ulaz na program je slobodan.

“Obeležavanjem Dana grada negujemo spomen na dan kada je 1805. godine turski zapovednik dizdar Muharem Guša  predao ključeve Smederevske tvrđave vođi srpskih ustanika voždu Karađorđu. Obeležavajući Dan grada Smedereva podsećamo se i na početne korake u uspostavljanju moderne srpske države, kao i na vraćanje Smederevu statusa političkog i kulturnog centra. Predaja ključeva smederevskog grada u ruke vožda Karađorđa omogućilo je da Smederevo postane sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog koji je kao centralni organ vlasti u ustaničkoj Srbiji radio na poboljšanju društvenog, ekonomskog i kulturnog stanja”, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!