Omladinski Valter kup – rekordan broj učesnika (VIDEO)

SMEDEREVO, 22. novembar 2017 – Na najboljem strelištu u Srbiji, ovog vikenda, 8 zemalja, 37 ekipa, više od 200 strelaca, 320 izlazaka na vatrenu liniju, u Smederevu, na trećem međunarodnom turniru za mlade u streljaštvu: Gran pri Smedereva i Omladinski Valter kup. Glavne nagrade pušku LG 400 i pištolj LP 400 daruje generalni sponzor turnira Valter, nemački proizvođač oružja, a na finalima, u nedelju, od 12 do 16 sati, uživo svira smederevski bend Need.

Više od 200 mladih strelaca, među kojima su čak četiri učesnika Olimpijskih igara mladih 2018. u Buenos Airesu, sledećeg vikenda na strelištu u Sportskoj hali Smederevo takmičiće se vazdušnim oružjem na najvećem regionalnom turniru za mlade u streljaštvu. Dvodnevni turnir je podeljen u dva dela. Prvog dana, u subotu 25. novembra, biće održan Gran pri Smedereva, a strelci nastupaju u kategorijama do 16 (kadeti), do 18 (mlađi juniori) i do 20 godina (juniori), pojedinačno i ekipno. Drugog dana, u nedelju 26. novembra, svi nastupaju u apsolutnoj kategoriji na Valter kupu, gde osim medalja mogu osvojiti i pušku Walther LG 400 i Walther LP 400.

– Sve je počelo sa željom da iskoriste kapaciteti i mogućnosti strelišta u Sportskoj hali Smederevo, koje je počelo da radi 2012. godine. Vrlo brzo smo se dokazali pred matičnim savezom kao dobar organizator brojnih takmičenja, a pre svega onih iz olimpijskog A programa: državnog šampionata i finala kupa Srbije. Već sledeće, 2013. Onda nam je poverena organizacija i prvog međunarodnog takmičenja iz kalendara Evropske streljačke konfederacije, kvalifikacija za Evropske igre mladih. Test smo uspešno položili i odmah naredne godine dobili smo i organizaciju finala ovog prestižnog turnira za mlade strelce, kaže Marija Aničić, portparol Streljačke družine „Smederevo“ i član upravnog odbora i dodaje:

– Već tada smo shvatili da smo stekli dovoljno iskustva i da imamo tim koji može samostalno da organizuje međunarodni turnir. Naravno, uz logističku i tehničku pomoć Steljačkog saveza Srbije, koji stoji iza nas i našeg turnira, koji je uvršten i u zvanični kalendar Evropske streljačke konfederacije.

Ideja je došla od Bobana Marinkovića, trenera i sekretara smederevske streljačke družine. Sa međunarodnih turnira, i posebno kao trener saradnik po pozivu u reprezentaciji Srbije za mlađe kategorije pištoljem, doneo je u klub ne samo ideju koju je trebalo realizovati, već i generalnog sponzora, nemačku kompaniju Valter, jednog od najvećih svetskih proizvođača oružja, koja vrednim nagradama daje odmah u startu kredibilitet ovom turniru, ali i svoje ime u nazivu.

Ipak, najveći značaj turniru daju sami učesnici. Prvi pobednici Valter kupa 2015. bili su učesnici Evropskog i Svetskog prvenstva, svetskih kupova i drugih značajnih međunarodnih turnira. Pravi biser je Valentina Gustin, hrvatska reprezentativka, jedan od najmlađih učesnika Olimpijskih igara u Riju prošle godine. Na drugom Valter kupu, nastupila je upravo sa puškom koju je osvojila najboljim rezultatom na prvom. Te 2015. godine osvojila je bronzanu medalju na Prvenstvu Evrope u Arnhemu i srebrnu medalju na Svetskom kupu u Minhenu. Miroslava Minčeva, tada 16-godišnja bugarska reprezentativka osvojila je 2015. godine vazdušni pištolj. Danas je jedna od najboljih juniorki na svetu koja ima vredna odličja u svom posedu, među kojima je i zlatna medalja u disciplini sport pištolj sa poslednjeg Evropskog prvenstva u Bakuu, zatim srebrna u Talinu prošle godine, a vicešampionka je juniorskog Svetskog prvenstva u Sulu ove godine i juniorskog svetskog kupa u Gabali prošle godine. Pištolj je prošle godine osvojio Nikolas Tiel, francuski reprezentativac, koji je bio šesti ove godine na prvenstvu starog kontinenta u Mariboru, a ima i dve evropske srebrne medalje u disciplinama malokalibarskim pištoljem iz Talina 2016-te.

Minčeva će i ove godine konkurisati za medalju, ali i za glavnu nagradu sponzora. Među favoritima naćiće se i osvajači kvota za Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu sledeće godine, među kojima su i srpske nade: Đorđe Savić i Marija Zavišić. Veliki konkurent Saviću, bronzanom sa prošlogodišnjeg Valtera, i ostalim strelcima puškom, biće sedamnaestogodišnji Mađar, Zalan Pekler, koji je ove godine blistao na evropskom šampionatu u Bakuu. Najpre je vazdušnom puškom osvojio srebrnu medalju u borbi za kvote za OI mladih, a zatim i dve medalje u disciplinama malokalibarskom puškom: zlato za 60 metaka iz ležećeg stava i srebro u trostavu. U borbu za medalje pištoljem sigurno će povesti još jedan mladi olimpijac, Kiril Kirov iz Bugarske. Kirov je finalista poslednjeg evropskog prvenstva u Mariboru, a u Bakuu je kvotu osvojio srebrnom medaljom. Da reprezentacija Rusije nije odustala od nastupa na skoro svim svetskim takmičenjima, poput finala Svetskog kupa i finala Evropske lige mladih sigurno bi videli još nekog od mladih olimpijaca, poput prošlogodišnjeg pobednika takmičenja pištoljem, Nadežde Kolode, koja je takođe osvojila kvotu za Olimpijske igre mladih. Vize za Buenos Aires deliće se i na Prvenstvu Evrope početkom sledeće godine u Đeru, pa će ovaj turnir biti prilika za mlade strelce, koji će u Đeru konkurisati za visok plasman, da testiraju svoje mogućnosti u Smederevu.

Iz svega ovoga izrodio se i slogan turnira: Oslobodi svoj talenat!

Turnir raste iz godine u godinu. Počeo je sa 100 učesnika, prošle godine je bilo 150 strelaca, a ove godine nadmašen je i taj broj. Finalna takmičenja, posebno atraktivna za publiku, su u nedelju 26. novembra od 12.00 do 16.00 časova, a pratiće ih svirka uživo smederevskog rok benda Need. Ulaz na strelište je slobodan, ne propustite sportski spektakl u Smederevu, poručuju iz Streljačke družine „Smederevo“.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!