Risto Vasilevski dobitnik nagrade „Dijamantski vojvoda“

SMEDEREVO, 20. novembar 2017 – Izdavačka kuća „Arka“ saopštila je danas da je Risto Vasilevski iz Smedereva dobitnik nemačko–ukrajinske nagrade „De Rišelje – Diamatoviй Dюk” (Dijamantski vojvoda).

Smederevskog pesnika je za ovo priznanje nominovala Ukrajinska akademija nauka i književnosti, čiji je redovni član, a nagrada mu je dodeljena za „izuzetno pesničko delo i gromadnu podvižničku delatnost”. Za ovu nagradu konkurisalo je 470 pesnika, književnika i naučnika iz celog sveta

Inače, samo u poslednjih šest meseci, Vasilevskom su dodeljene još četiri međunarodne nagrade; „Nikolaj Gogolj” u Ukrajini, „Mihar Eminesku” u Rumuniji, „Ključevi Prespe” i „Književni val” u Makedoniji.

Vasilevski je u proteklih pola godine učestvovao na više međunarodnih festivala poezije. Na „Pesničkim noćima“ u Velestovu, na „Struškim književnim susretima“ i na petnaestom Festivalu poezije mediteranskih zemalja, koji je od 8.  do 12. novembra održan u Jerusalimu, Ramali, Vitlejemu i u nekim drugim mestima u Palestini. Odmah posle porteta u Ramali, šest arapskih izdavača iz isto toliko zemalja zatražilo je saglasnost Vasilevskog da mu objave izbore iz poezije ili neke posebne knjige, kaže se u saopštenju i dodaje da su portrete Vasilevskog objavili i časopisi „Pesnička noć u Velestovu, „Branuvanja” (Talasanja) i „Braničevo” iz Požarevca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!