Akcija pešačenja oko Smedereva

SMEDEREVO, 20. novembar 2017 – Zbog organizacionih razloga, Planinarski klub „Čelik“ nije uspeo da ode na tradicionalnu akciju uspona na vrh Žeželj, koja je bila planirana za subotu. Kao zamena za ovu akciju klub je organizovao pešačenje smederevskim stazama koje su otvorene za dan pešačenja u Srbiji u septembru ove godine.

Krenulo se od prostorija kluba u Karađorđevoj, a išlo se najdužom stazom, stazom 4 koja je duga 15 kilometara. Najpre uzvodno pored Dunava do otvorenih terena za košarku, pa preko ulice stepeništem na Izletničku ulicu, asfaltom do Pohorske, pored  strelišta sa pogledom na Dunav. Onda se išlo Ulicom Petra Dragojevića, stazicom kroz šumu do Ulice Vladimira Nazora sve do velike asfaltirane raskrsnice, gde se skreće levo na putić i stazu sa koje se vidi Ćir Antina česma. Prvi predah je kod česme na kojoj piše: “U spomen na Andriju Protića (1787 – 1854) državnog savetnika Kneževine Srbije i znamenitu ličnost Smedereva. Obnovljena 2008. godine.“ Na raskrsnici šumskog puta išlo se desno na stazu kojom se pored vinograda izlazi na nasutu Tuzlansku ulicu, zatim  desno u Timočku, kojom se dolazi do kapije Vile Obrenovića  što je druga tačka ove staze. Potom, na asfalt u Ulicu Bratstva i jedinstva, pa u Vojvođansku, Prizrensku i Gročansku. U Prizrenskoj je bila treća stanica, česma Konstantinovića. Na teško čitljivoj ploči piše: “Ovu zadužbinu obnovio je 1892. godine na svom imanju Janaćije Konstatinović trgovac iz Smedereva“. Dalje je trasa vodila putevima koji su van naselja, uglavnom pored voćnjaka, kojima se stiže do Zapisa u Goričkoj ulici, četvrte kontrolne tačke. Na krstu je zapis koji nije lako precizno protumačiti: “Ovaj spomenik podigao je 1882. godine Mitar Krstić i Boško Marković“. Onda se nasutim putem kolona usmerila na najvišu kotu Smedereva, piramidu Pavlovicu 219 mnv. Nešto pre piramide kolonu sačekuje domaćin Branko Jovanović, koji se često se druži sa planinarima. Ovog puta je imao poseban razlog i želeo je da počasti za praunuku, koja je pre nekoliko dana rođena. Iz poštovanja prema dugogodišnjem poznaniku i lepim povodom, napravljena je duža pauza. Piramida je peta i poslednja kontrolna tačka. Posle piramide, pešačenje se nastavlja nasutim putem ka Petrijevu. Nakon oko 600 metara, levo ka Petrijevskom potoku i levom stranom potoka još oko 800 metara. Nakon dva kilometra pešačenja, kolona sa  penje do Goričke. Pre izlaska na ovu ulicu, kolonu svraća i domaćin Boro Đurović. Posle druženja i odmora,  nastavak pešačenja Goričkom ulicom i Narodnog Fronta, sve do polazne tačke.

Po uglavnom oblačnom danu sa povremenim promaljanjem sunčanih zraka, po tihom vremenu bez vetra, na temperaturi od oko 8 stepeni, planinari su proveli pet sati u pešačenju i druženju, naveo je Branko Grujić, član PK Čelik.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!