Vlatko Stefanovski u Smederevu

SMEDEREVO, 19. novembar 2017 – Legendarni makedonski muzičar, gitarista i osnivač jedne od najboljih jugoslovenskih jazz-rok grupa „Leb i sol“, Vlatko Stefanovski održaće koncert u Smederevu u utorak, 28. novembra, najavio je ovdašnji Centar za kulturu.

Koncert, koji promoviše novi CD ovog umetnika, počinje u 20 sati. Cena ulaznice za parter je 800, dok je za balkon 600 dinara.

Vlatko Stefanovski rođen je u Prilepu (Makedonija) u glumačkoj porodici. Sa 13 godina počeo je da svira gitaru, a nekoliko godina kasnije osnovao je grupu Leb i sol (u kojoj su nastupali Bodan ArsovskiNikola Kokan DimuševskiGarabet TavitjanDragoljub Đuričić i Kiril Džajkovski), koja je postala jedno od najvećih imena na ex-Yu muzičkoj sceni. Bend je svirao poseban stil muzike, mešavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i po tome bio prepoznatljiv i van granica Jugoslavije. Leb i sol objavio je 13 albuma i nastupao širom sveta.
Od devedesetih, tačnije od 1994. godine, Vlatko Stefanovski ima vrlo uspešnu solo karijeru -’Kauboji i indijanci’ (1994. godine), ’Sarajevo’ (1995. godine), ’Gipsy magic’ (1997.godine), ’Krushevo’ (1998.godine),’Journey to the sun’ koji je osvojio dve nagrade na Berlinskom filmskom festivalu 1999. godine. Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić promovisali su svoj album sa tri koncerta na HI-FI festivalu 1998. godine u Los Angelesu i na Skopje jazz festivalu (1998. godine). Na koncertu u Sava centu u Beogradu 1999. godine, snimljen je album ’Live in Belgrade’ koji je na tržište izašao 2000. godine. U posljednjih nekoliko godina svirao je i snimao u Francuskoj, sa grupom Koreni koju je osnovao klavijaturista Bojan Zulfikarpašić. Vlatko Stefanovski je i član grupe Balkan horses band , zajedno sa ostalim poznatim muzičarima iz sedam balkanskih zemalja. Pojavio se i kao gost na zadnja dva albuma, te na velikim koncertima hrvatske pop zvijezde Gibbonia, zajedno sa nekim svjetskim glazbenicima poput Manu Katche, Pino Paladino i Toni Levin.
Njegov trio nastupa u Makedoniji, SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BIH, Crnoj Gori, Bugarskoj…
Stefanovski je sa originalnom postavom  grupe Leb i sol, krajem sedamdesetih godina XX veka, prvi put svirao u Smederevu, u tadašnjem Domu omladine.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!