Čika Mata“ i Policajac prvi šampioni Srbije u miksu

SMEDEREVO, 19. novembar 2017 – Mešoviti parovi kragujevačkog „Čika Mate“ (vazdušna puška) i beogradskog Policajca (vazdušni pištolj) prvi su šampioni Srbije u miksu, novoj olimpijskoj disciplini.

Prvo Prvenstvo Srbije u  miksu vazdušnim oružjem održano je u Smederevu, po privremenim pravilima Svetske streljačke federacije, testiranim na finalnom turniru Svetskog kupa u Nju Delhiju.  Svaki član para u kvalifikacijama je pucao po 40 dijabola, a pet najboljih mikseva prošli su u finale, koje je održano po sistemu ispadanja do 24. serije.

U ekipi „Čika Mate“ 1 puškom gađali su Milutin Stefanović i juniorka Nevena Armuš. Kragujevački miks je u uzbudljivom finalu trijumfovao sa 492,3 kruga. Svega dva deseta dela kruga na drugom mestu zaostao je tim Partizana, koji su činili Andrea Arsović i 13-godišnji pionir Sava Ljujić. Bronza je pripala je drugom timu Novog Beograda Ušće, sastavljenom od kadeta Kristine Lazarević i Alekse Mitrovića.

Slede Crvena zvezda, za koju je gađao bračni par Milenko i Alina Sebić, pa Jedinstvo 1 (Stefan Aleksandrovski i  Marija Malić)…

U kvalifikacijama je ubedljivo najprecizniji bio miks Partizana. Arsovićeva i Ljujić su „ubili“ 834,3 kruga, što je i srpski rekord. Jedino dosadašnje međunarodno takmičenje na kome su primenjena pravila po kojima se gađalo u Smederevu bilo je finale Svetskog kupa, kad su Milutin Stefanović i Andrea Arsović osvojili srebro. Tada su u kvalifikacijama pogodili 829,8 krugova, a u finalu 496,8.

Prvi tim Policajca, u sastavu Damir Mikec i Biljana Markoš, je ubedljivo osvojio zlato u nadmetanju pištoljem (479,2 kruga), ispred druge ekipe istog kluba (Branko Mašanović, Danijela Mrdović). Bronzom se okitio užički „Aleksa Dejović“ za koji su gađali Duško Petrov i kadetkinja Jelena Todorović.

Na korak od pobedničkog postolja ostali su Kikinda 2 (Boris Mikulc, Jelena Tomić) na četvrtom i prvi tim Smedereva (Petar Adamović, Ana Alentijev) na petom mestu.

Policajac 1 je bio najuspešniji i u kvalifikacijama, ali ne tako ubedljivo kao u finalu. Par Mikec/Markoš je pogodio 757 krugova, kao i ekipa „Alekse Dejovića“, pa je odlučio veći broj „unutrašnjih centara“. Rezultati najboljih „pištoljaša“ su automatski novi, za sada privremeni, rekordi, s obzirom da niko od naših parova nije učestvovao na finalu Svetskog kupa.

Očekuje se da će Svetska streljačka federacija uskoro definisati konačna pravila, posle čega bi usledila verifikacija svih rekorda.

Medalje najboljima uručivao je Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije.

Foto: Nikola Marić

Srbija je aktuelni prvak Evrope u miksu sa oba oružja. Na ovogodišnjem EP titule od prošle godine odbranili su ekipa puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović i par pištoljem u kome gađaju Damir Mikec i Zorana Arunović, od ove sezone članica novog kluba Olimpik 011, koji nije učestvovao na nacionalnom šampionatu.  Na Evropskim prvenstvima primenjivan je sistem takmičenja koji se prilično razlikuje od aktuelnih privremenih pravila ISSF.

Rezultati

Miks vazdušna puška: 1. „Čika Mata“ 1 (Milutin Stefanović, Nevena Armuš) 492,3, 2. Partizan (Andrea Arsović, Sava Ljujić) 492,1, 3. Novi Beograd Ušće 2 (Kristina Lazarević, Aleksa Mitrović) 426,6, 4. Crvena zvezda (Milenko Sebić, Alina Sebić) 382,8, 5. Jedinstvo 1 (Marija Malić, Stefan Aleksandrovski) 340,1. Kvalifikacije: 1. Partizan 834,3, 2. „Čika Mata“ 1 829,2, 3. Jedinstvo 1 825,8… Ukupno 22 para.

Miks vazdušni pištolj: 1. Policajac 1 (Damir Mikec, Biljana Markoš) 479,2, 2. Policajac 2 (Branko Mašanović, Danijela Mrdović) 469,9, 3. „Aleksa Dejović“ (Duško Petrov, Jelena Todorović) 407,2, 4.Kikinda 2 (Boris Mikulc, Jelena Tomić) 358,3, 5. Smederevo 1 (Petar Adamović, Ana Alentijev) 318,6. Kvalifikacije: 1. Policajac 1 757(15 centara), 2. „Aleksa Dejović“ 757 (9), 3. Policajac 2 750… Ukupno 13 parova.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!