Zaposleni u „Goši“ traže od državnog vrha da spreči stečaj

SMEDEREVSKA PALANKA, 3, novembar 2017 – Dan nakon šokantnog saznanja da im preti stečajni katanac na fabričkoj kapiji, zaposleni i rukovodstvo FŠV „Goša“ obratili su se otvorenim pismom predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, kao i ministrima Aleksandru Vulinu i Goranu Kneževiću, apelujući na njih da spreče odlazak fabrike u stečaj.

„Imamo predugovore sa kupcem iz Irana za izradu 27 putničkih vagona, a vrednost posla je 25 miliona evra, kao i za izradu 1.000 teretnih vagona, sa vrednošću posla 55 miliona evra“, piše u saopštenju.

Kako dalje navode, obim tog posla garantuje uposlenost u naredne tri godine i prijem još 200 radnika, a ispunjenjem tih ugovora, tvrde, bili bi stvoreni uslovi da fabrika izmiri i obaveze prema državi u naredne dve do pet godina.

Zaposleni u „Goši“ obavestili su predstavnike države da postoje dve ponude za fabriku; jedan domaći fond želi da otkupi „Gošu“, a kupac iz Irana je najavio da ima nameru da dokapitalizuje firmu.

„Dokumenta o ovim ponudama možemo da vam dostavimo na uvid, a promena vlasnika bi omogućila nesmetan rad i opstanak firme“, navodi se u pismu.

Predstavnici „Goše“ treba da se 16. novembra pojave pred Privrednim sudom povodom zahteva za stečaj, koji je posledica potraživanja zemunskog AA Kapital Konsaltinga 2017, koji je od jedne od „ćerki-firmi“ prethodnog slovačkog vlasnika „Goše“ otkupio dug u vrednosti od 400 hiljada evra. Kako joj je ime kaže, zemunska firma je osnovana ove godine, krajem avgusta, i nije baš najjasnije koji je njihov interes da na kapiji „Goše“ osvane katanac. Jedan od najverovatnijih je baš taj posao sa Irancima, koji bi, ukoliko ga oni ne rade, mogao da završi u Slovačkoj, tako kažu u „Goši“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!