Kampanja o bezbednosti u saobraćaju za prvake

SMEDEREVO, 31. oktobar 2017 – Savet za bezbednost saobraćaja, republička Agencija za bezbednost saobraćaja i Grad Smederevo svake godine realizuju akciju „Pažljivko“ posvećenu đacima prvacima. Ove godine akcijom je obuhvaćeno oko 1000 prvaka iz 19 osnovnih škola na teritoriji Grada Smedereva, saopšteno je na zvaničnom sajtu.

Prvaci iz gradskih i ruralnih sredina dobili su ilustrovane knjige o pravilima u saobraćaju i zaštitne prsluke, ali su imali priliku i da na predavanjima steknu nova znanja o bezbednosti dece u saobraćaju.

Posetom OŠ „Heroj Srba“ u Osipaonici, OŠ „Đura Jakšić“ u Maloj Krsni, OŠ „Heroj Sveta Mladenović“ u Saraorcima i OŠ „Branko Radičević“ u Lugavčini započeta je akcija Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Smedereva koja se realizuje pod patronatom republičke Agencije za za bezbednost saobraćaja i uz podršku lokalne samouprave. Cilj ove akcije, koja se sprovodi više godina unazad, jeste da se deca na početku osnovnoškolskog obrazovanja upoznaju sa osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju i da se time preventivno deluje na bezbednost dece u saobraćaju.

Prilikom poseta školama održavaju se predavanja sa temama o bezbednosti saobraćaja prilagođena uzrastu prvaka, a svakom prvaku se i lično uručuju pokloni – ilustrovane knjige „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ i zaštitni fluorescentni prsluci koji reflektuju svetlost i doprinose zaštiti dece u saobraćaju.

Knjiga „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ na slikovit način primereno uzrastu mališana opisuje bezbedan dolazak dece od kuće do škole, a uz to u njoj su obrađeni i svi mogući slučajevi u kojima deca učestvuju u saobraćaju, bilo kao pešaci, bilo kao biciklisti ili putnici u putničkim vozilima.

Svetloodbojni zaštitni prsluci, koje je za đake-prvake obezbedila lokalna samouprava, izuzetno su važni  radi boljeg uočavanja dece pešaka od strane vozača vozila, naročito u periodima dana kada je smanjena vidljivost, navodi se u informaciji na gradskom sajtu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!