Tribina „Mit i jezik – koncepti života i smrti“

SMEDEREVO, 28. oktobar 2017 – Tribina „Mit i jezik – koncepti života i smrti“, u okviru naučno obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, biće održana u utorak, 31. oktobra sa početkom u 19 sati, a gost Centra za kulturu biće dr Ivana Bašić, naučni saradnik Etnografskog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), koji ove godine obeležava 70 godina od osnivanja.

Tokom susreta sa autorkom istraživanja, posvećenog navedenoj temi, jedinstvenog u našem kulturnom području, posetioci će moći da čuju u čemu je osnova povezanosti mita i jezika, šta je duhovna spona jezika, slika u rečima i mitotvorne imaginacije. Pažnja će biti posvećena i stvaralačkoj i spoznajnoj prirodi metafore i njenoj ulozi u kreiranju jezičkih slika. Takođe, biće obrađeno i pitanje značaja mitskog, imaginativnog, intuitivnog i poetskog za puno iskustvo i razumevanje koncepta života i smrti. Sa naglaskom na izvornoj vezi sa predstavama o životu i smrti, biće osvetljena i značenja figura i predstava prisutnih u mitskoj svesti kao što su figura boginje-majke, zmije, žita, predstave o vatri, vodi i zemlji. Na tribini će biti reči i o povezanosti misterije rađanja sa misterijom umiranja, odnosno misterija plodnosti sa misterijom smrti. Istraživanje dr Bašić obuhvata lingvistički, antropološki i kulturološki materijal, ukazuje na najznačajnije činioce kulturnog pamćenja i na bogatstvo tekovina mitske svesti.

Program će biti održan u Koncertnoj dvorani a ulaz je slobodan.

Dr Ivana Bašić diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, na Grupi za srpski jezik i jugoslovenske književnosti, a magistrirala i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autorka je monografija „Mesečeva gramatika: identitet i subjektivnost u Doktoru Faustusu Tomasa Mana i Prokletoj avliji Ive Andrića“ i „Slike u rečima. Ikoničnost leksike srpskog jezika u kontekstu slovenske mitologije: metafore života i smrti“, kao i brojnih objavljenih naučnih članaka iz oblasti etnolingvistike, kognitivne lingvistike, naratologije, antropologije književnosti i semiotike. Angažovana je i na projektu „Interdisciplinarno istraživanje kulturnog i jezičkog nasleđa Srbije i izradi multimedijalnog internet portala Pojmovnik srpske kulture“. Urednik je sajta Pojmovnik srpske kulture i Internet biblioteke Srbije za humanističke nauke i umetnost.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!