Smederevci donirali 403 kilograma hrane najugroženijima

SMEDEREVO, 26. oktobar 2017 – Paketi sa hranom, prikupljeni u okviru akcije Banke hrane, tokom ove nedelje se distribuiraju najugroženijim osobama Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Smederevo, ali i drugim ugroženim osobama sa invaliditetom, potvrđeno je danas portalu Podunavlje.info.

Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu od prošle godine sarađuje sa Bankom hrane, organizacijom iz Beograda koja prikuplja namirnice za siromašne osobe. Ugovor sa ovom organizacijom potpisalo je Društvo za cerebralnu i dečju paralizu Smederevo, koje svojim članovima distribuira hranu koju dobija iz Maxi objekata.

„Najpre smo imali Maxi u Petrijevskoj ulici, a od ove godine akciju sprovodimo i u Maxi objektu u centru grada. Tokom godine Maxi  nam donira voće i povrće koje malo promeni neke karakteristike, ali je svakako za dalju upotrebu i konzumiranje. To je ispravna roba koja samo ne zadovoljava visoke standarde potrošača. Kada preuzmemo, doniramo našim članovima i uglavnom članovima Gradske organizacije gluvih i nagluvih, pošto sa njima delimo prostorije.  Ovogodišnju akciju, održanu od 13. do 15. oktobra, organizovali su i radili naši volonteri, članovi Društva za cerebralnu i dečiju paralizu“, kaže za Podunavlje.info sekretar Društva Ivana Gvozdenović.

Povodom Svetskog dana hrane, svake godine u oktobru se realizuje akcija „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, u okviru koje građani doniraju određenu hranu osobama koje su ugrožene i siromašne.

Za tri dana akcije u oba objekta, prikupljeno je ukupno 403 kilograma, što je jedna od najuspešnijih akcija u čitavoj Srbiji, navodi  Gvozdenovićeva i dodaje da je to ono što su građani donirali, najviše brašno, ulje, šećer i testenine, a što je i sugerisano tokom akcije.

„U Društvu  za cerebralnu i dečiju paralizu napravili smo spisak onih najugroženijih osoba. Bilo nam je bitno da ne zadovoljimo samo broj, već da ti paketi budu i kvalitetni. Tako smo odabrali njih 22 u okviru ove akcije koje su dobile pakete hrane, a koji se sastoje od četiri litra ulja, pet kilograma brašna i četiri kilograma šećera. U paketu su i so, testenine, supe i paštete koliko je već moglo da se distribuira i da svako dobije jednako.“

Sekretar Društva kaže da je podela paketa hrane organizovana ove nedelje, zato što nisu želeli da rade ovaj važan posao na brzinu, odmah posle akcije prikupljanja hrane, kako bi napravili kvalitetne spiskove i utvrdili ko su zaista najugroženiji. Podseća i da je, samo u ovoj godini, Maxi donirao 2028 kilograma voća i povrća u ukupnoj vrednosti od 277.402 dinara, a voće i povrće su dobile 542 osobe.

„Pošto smo dobili još ovaj jedan Maxi objekat u okviru akcije prikupljanja hrane za ugrožene i siromašne, tražićemo i od ostalih organizacija da nam dostave spiskove najsiromašnijih, da proširimo akciju na sve članice Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija“, poručila je Ivana Gvozdenović i ujedno se zahvalila svim građanima koji su učestvovali u akciji doniranja hrane.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!