Tragom srpskih heroja iz Velikog rata

SMEDEREVO, 23. oktobar 2017 – Planinarski klub Čelik je proteklog vikenda imao nekoliko akcija – 18. marš Tragom drugog vardarskog puka, noćno takmičenje u planinarskoj orijentaciji Kup Avale, orijentiring takmičenje Trofej Fruške Gore i uspon na Ovčar i Kablar.

Marš Tragom drugog vardarskog puka – Organizator negovanja tradicije ove manifestacije i ove godine je okupio poštovaoce dela hrabrih ratnika ovog puka, a na 18. maršu učestvovalo je 20 članova PK Čelik. Skup je bio u mestu Stari Kostolac kod spomen obeležja i crkve Sveti Georgije. Posle polaganja venaca na spomenik učesnici su odvezeni do sela Petka, odakle je krenuo pohod. Sa mesta odakle su hrabri ratnici Vardarskog puka trčeći krenuli ka Smederevu u Prvom svetskom ratu. Trčali su da bi sprečili iskrcavanje vojske Austrougarske na srpsku teritoriju i tako onemogućili agresora da stupi na tlo Srbije. U tome su i uspeli. Od sela Petka marš je išao do sela Brežane, do obale Velike Morave. Sa desne na levu stranu reke izvršeno je prebacivanje pomoću skele. Potom je usledilo pešačenje do sela Lipe, gde se uz druženje potomaka i poštovaca dela Vardarskog puka marš završio.

U subotu je održano noćno takmičenje u planinarskoj orijentaciji – 51. Kup Avale i ujedno 8. kolo lige u planinarskoj orijentaciji za 2017. godinu. PK Čelik je učestvovao sa dve ekipe, seniorska i veteranska. Seniorska ekipa u sastavu Dragan Pavlović, Saša Nikolić i Nebojša Milovanović,  je stazu dugu 10 km vazdušne linije savladala za 119 minuta i pobedila u svojoj kategoriji. Ovom pobedom seniorska ekipa je po drugi put uzastopno osvojila veliki prelazni  pehar i odnela ga u prostorije Čelika. Kada se pehar osvoji tri godine uzastopno on ostaje u trajno vlasništvo. PK Čelik, do sada ima tri ovakva pehara koja su postala trajni eksponat bogate vitrine kluba. Ekipa veterana u sastavu Dragan Nikolić, Branko Grujić i Dragutin Jeremić, je stazu od 7 km vazdušne linije savladala za 105 minuta i zauzela je prvo mesto. Start i cilj su bili u planinarskom domu Čarapićev Brest, trke koja je odršana sa startom u 19 časova po izuzetno prijatnoj večeri.

Orijentiring takmičenje održano je na Fruškoj Gori u rejonu planinarskog doma Glavica, Savina Voda, Vilina voda i okolnim terenima. Organizator i domaćin takmičenja bio je planinarski savez Vojvodine.  U svim kategorijama učestvovalo je više od 150 takmičara u trci na srednjoj distanci, koja se boduje kao 14. kolo u kombinaciji za prvenstvo Srbije. Ispred Čelika, na takmičenju su se pojavila tri takmičara. U kategoriji 21B Saša Nikolić je osvojio prvo mesto sa kojim je osvojio 100 bodova i tako sa ukupno maksimalnih 800 bodova trijumfalno završio ovu sezonu u kombinaciji. Sofija Nikolić u kategoriji Ž 12 zauzela sedmo mesto i tako okončala debitantsku godinu u ovom sportu sa 425,75 bodova. Ovo je izuzetan rezultat imajući u vidu da je Sofija najmlađi član u konkurenciji ove kategorije. U kategoriji M 60 učestvovao je Branko Grujić koji je u svojoj kategoriji osvojio peto mesto. Sa ovim plasmanom, u konačnom zbiru osvojio je 716,45 bodova i tako u generalnom plasmanu zauzeo drugo mesto.

U nedelju je PK Čelik organizovao samostalnu akciju uspona na Ovčar i Kablar. U akcijama je učestvovalo 37 članova kluba, od kojih se 25 popelo na Ovčar 985 mnv i 12 na Kablar 889 mnv. Na Ovčar se išlo od planinarskog doma PD Železničar. Potom pored manastira Preobraženje uz svraćanje u manastir. Onda šumskim putevima pa stazicom do manastira Sretenje, gde je bio predah uz domaćinsko posluženje monahinja manastira. Iznad manastira šumskom stazom do vrha odakle “puca” divan pogled na krivudavo korito Zapadne Morave.  Predah i uživanje u jesenim bojama i lepom sunčanom danu. Nazad istim putevima, puteljcima i stazama na polazišnu tačku sa pređenih 10 km, savladanog uspona od 700 m u trajanju od 5 sati. I na ovaj uspon išlo se od planinarskog doma, težom planinarskom stazom do Savine vode, a onda, dalje stazom do odvajanja za uspon putem, gde se izlazi na sedlo između dva vrha Kablara. Najpre se otišlo na onaj malo niži 885 mnv odakle je još bolji pogled na vijugavo korito Zapadne Morave. Potom nazad do sedla pa na onaj malo viši vrh 889 mnv. Oštriji uspon od oko 600 mnv sa trasom dugom 7 km po prijatnom vremenu završen je za pet sati boravka u prirodi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!