Streljaštvo: Evropska bronza za Veljka Ilića

OSIJEK, 22. oktobar 2017 –  Drugu evropsku medalju u streljaštvu u Smederevo donosi Veljko Ilić, kadetski reprezentativac Srbije, sa finalnog turnira Evropske lige mladih. Ekipa Srbije puškom osvojila je treće mesto na devetom finalnom turniru prestižnog takmičenja mladih strelaca, koje je danas završeno u Osijeku. Posle evropskog ekipnog zlata kojim nas je proletos darovala Jasmina Milovanović, Veljko Ilić, izdanak smederevske streljačke škole, danas nas je obradovao evropskom bronzom.

Prvo učešće smederevskog strelca na finalnom turniru Evropske lige mladih u streljaštvu i prva medalja. U Smederevo je iz Osijeka donosi Veljko Ilić, kadetski reprezentativac Srbije.

Kadetska reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju u devetoj Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom. U meču za treće mesto na finalnom turniru u Osijeku naša selekcija je pobedila jednog od favorita, Francusku sa rezultatom 64 prema 56. U ekipi koja je izvojevala pobedu bili su Đorđe Savić iz Streljačkog kluba „Oko sokolovo“ iz Kosjerića i tri imenjakinje: Marija Kolarević i Marija Malić, članice Streljačke družine „Jedinstvo“ iz Stare Pazove. Pored njih u našem nacionalnom timu, prethodna tri dana za poene koji su ekipu Srbije doveli u poziciju da se bori za bronzanu medalju, bila je još i Marija Zavišić iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda i naš Veljko Ilić.

Foto: Nikola Marić

Rezultati u mečevima za medalje se ne boduju po istom principu kao i u takmičenju u grupi. U grupi se, u tri pojedinačna duela, gađaju po četiri serije od po deset metaka. Bolji strelac u svakoj seriji dobija dva poena, ukoliko je rezultat nerešen svakome sleduje po poen (ukupno se „deli“ 24 poena u meču). U finalu i u meču za treće mesto svaka ekipa takođe prijavljuje tri člana, koji ima direktnog rivala u protivničkom timu, ali boduje se svaki hitac, a ne serija. Puca se ukupno 20 dijabola, a posle svakog hica precizniji dobija dva boda, ili bod ako je rezultat izjednačen. U jednom pojedinačnom duelu „deli“ se 40, a u meču ukupno 120 poena.

– Bronza na finalu Evropske lige mladih u Osijeku. Pobeda nad Francuskom u borbi za medalju 64:56. Za utehu, bili smo bolji od pobednika Mađarske u grupi sa 16:8. Sportska sreća je prevrtljiva, ali je ovo ipak, veliki uspeh i medalja posle 8 godina. Čestitke devojčicama i dečacima: Malić Marija, Kolarević Marija, Zavišić Marija, Savić Đorđe i Ilić Veljko i stručnom štabu: Iker Saša, Manojlović Ivan i Savić Marko – napisao je na svom fejsbuk nalogu Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.

U pojedinačnim duelima meča za bronzu postignuti su sledeći rezultati: Marija Malić je pobedila Marin Žeano 21:19, Marija Kolarević je izgubila od prošlogodišnje evropske prvakinje Džejd Brode 19:21, a Đorđe Savić je ubedljivo dobio Nikolasa Mompaha sa 24:16.

Grupna faza takmičenja za naše strelce počela je mečom protiv favorizovane Mađarske koji je Srbija je dobila rezultatom od 16:8. U našem timu su gađale Marija Kolarević, Marija Malić i Đorđe Savić. Kolarevićeva je za rivala imala evropskog juniorskog prvaka  i svetskog omladinskog rekordera malokalibarskom puškom 60 metaka ležeći Zalana Peklera i pobedila ga sa 6:2. Marija Malić je takođe osvojila šest poena protiv Viktorije Hurai, a dvoboj Đorđa Savića i Lee Horvat je završen 4:4.

Sutradan, drugi meč protiv Hrvatske izgubljen je rezultatom 10:14, ali je osvojeno vrednih 10 bodova. U pojedinačnim duelima postignuti su sledeći rezultati: Đorđe Savić – Luka  Štrbenac 4:4, Marija Malić – Amadea Urbas 2:6 i Marija Zavišić – Josip Sikavica 4:4.

Veljko Ilić je bio najzaslužniji za trijumf Srbije u trećem, odlučujućem meču u grupnoj fazi sa Austrijom, jer je u sve četiri serije bio precizniji od rivala Dominika Einvalera i timu doneo maksimalnih osam poena. Dueli Marija Malić – Verona Fozer i Marija Kolarević – Šeilen Velber završeni su nerešeno po 4:4. I taj meč je završen istim  ukupnim rezultatom kao i onaj koji smo dobili prvog dana turnira, protiv Mađarske.

Sa po dve pobede u našoj A grupi bile su tri reprezentacije, a plasman je određen prema ukupnom broju osvojenih poena. Tako je Mađarska sa 46 poena otišla u meč za zlato sa Švedskom koja je bila prva u grupi B, takođe sa 2 pobede i 39 poena, a Srbija sa 42 poena u meč za bronzu sa Francuskom koja je sa 2 pobede i 36 poena bila drugoplasirana.

Mađarska je pobedila Švedsku sa 71 prema 49, a nama za utehu ostaje to što smo mađarsku reprezentaciju ubedljivo pobedili u grupnoj fazi.

Konačan plasman u finalu Evropske lige mladih puškom: 1. Mađarska, 2. Švedska, 3. Srbija, 4. Francuska, 5/6. Hrvatska i Italija, 7/8. Norveška i Austrija.

Konačan plasman u finalu Evropske lige mladih pištoljem: 1. Italija, 2. Poljska, 3. Francuska, 4. Švedska, 5/6. Češka i Ukrajina, 7/8. Litvanija i Hrvatska.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!