“Smederevski Orfej” Milosavu Slavku Pešiću

SMEDEREVO, 18. oktobar 2017 – Ovogodišnji dobitnik nagrade “Smederevski Orfej” je Milosav Slavko Pešić za pesmu “Na trgu prepozna me Isus”.

To je saopšteno sinoć na Večeri Orfeja, koja je ujedno bila i susret pesničkih festivala iz Kerale u Indiji i Smedereva. Pesme su kazivali pesnici gostujućeg i smederevskog festivala poezije: Rati Saksena, Hemant Divate, Vera Horvat, Jovica Tišma, Radivoje Rale Damjanović, Tatjana Lazarević Milošević, Jasminka Nadaškić Đorđević i drugi.

U okviru 48. Međunarodnog festival poezije “Smederevska pesnička jesen” večeras u 19 časova u Holu Centra za kulturu biće predstavljeni književni velikani u delima Olje Ivanjicki. Učestvuju: Suzana Spasić, direktorka Fonda Olje Ivanjicki i Mirko Mrkić Ostroški, direktor Izdavačke kuće “Interpres”.

Nešto kasnije, od 19 časova i 30 minuta, u Koncertnoj dvorani zakazano je svečano otvaranje Festivala. Pesmu “Naučite pjesan” Miodraga Pavlovića kazivaće Miljan Guberinić. Festival će otvoriti akademik Milosav Tešić.

Na „Smederevskoj pesničkoj jeseni“ večeras će biti uručena prestižna nagrada “Zlatni ključ Smedereva” nemačkom pesniku Marselu Bajeru. U programu će učestvovati Frank Bauman, direktor Gete instituta u Beogradu. O pesništvu dobitnika nagrade i njegovoj knjizi izabranih pesama govoriće doktor Jan Krasni, književnik i univerzitetski profesor. U muzičkom trenutku nastupiće učenik Muzičke škole Kosta Manojlović Nemanja Petković na klarinetu.

U delu posvećenom “Zlatnoj struni” pet izabranih pesnika na konkursu za ovu nagradu govoriće stihove. To su Dušan Pop Đurđev iz Novog Sada, Vidak M. Maslovarić iz Beograda, Biljana Milovanović Živak iz Požarevca, Milica Milenković iz Svrljiga i Stefan Mitić iz Leskovca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!