Planinari aktivni i minulog vikenda

KRUŠEVAC, SREMSKI KARLOVCI, SMEDEREVO, 16. oktobar 2017 – Članovi Planinarskog kluba Čelik iz Smedereva, pored obeležavanja 15. oktobra – Svetskog dana pešačenja, proteklog vikenda su učestvovali na 56. Jastrebačkom maršu i na memorijalnom takmičenju Stražilovski kup.

Organizator pohoda na Jastrebac, tradicionalnog naziva “Jastrebački marš“ i ove godine bio je PK Jastrebac iz Kruševca, koji je okupio više od 500 planinara iz 30 klubova i iz svih krajeva Srbije. Marš je otvoren kod planinarskog doma “Žarko Žarić“, a oni koji su dolazili na one prve pohode znaju ga kao Limarov dom. Nakon otvaranja, šumskim putevima za pola sata hoda stiže se do izvora Dobra voda, gde planinari dosipaju vodu. Nakon izvora, izlazi se na stazicu kojom planinari koračaju, za svoje zdravlje, ka vrhovima Jastrebca. Nakon sat i po hoda dolazi se do Sokolovog kamena (1025 mnv), sokolov jer je na kamenu statua sokola. Mali predah, pa nastavak šumskim stazama do vrha Bela Stena (1256 mnv), na koji se stiže posle pređenih 6 km i 3 sata pešačenja uz savladavanja uspona od 800 m. Posle druženja na vrhu, istim stazama i putevima planinari su se vratili do polazne tačke. Tako su u ovom pomalo prohladnom, ali prijatnom danu za pešačenje, prošli 12 km i uživali u jesenje obojenim stablima listopadnih šuma. Oni najodvažniji, kojima je ovih 12 km malo, otišli su i do Zmajevca i družili se sa ovim vrhom od 1381 mnv. Ti, najuporniji i najizdržljiviji planinari prošli su 18 km, te tako istestirali svoju kondiciju. Druženje planinara je nastavljeno u planinarskom domu.

“Memorijal Rade Kovačevića“ (Stražilovski kup)

Orjentiring takmičenje održano je u Sremskim Karlovcima u organizaciji Orjentiring saveza Vojvodine i OK Stražilovo iz Sremskih Karlovaca. U svim kategorijama učestvovalo je više od 200 takmičara u trci na srednjoj distanci, koja se boduje kao 13. kolo u kombinaciji za prvenstvo Srbije. Ispred Čelika, zbog zauzetosti ostalih takmičara, učestvovao je samo Branko Grujić koji je u svojoj kategoriji osvojio 4.mesto. Sa ovim plasmanom i vremenom trke od 33:23 minuta, osvojio je 85,62 boda i trenutno u kategoriji M60 zauzima prvo mesto. Do kraja takmičenja u kombinaciji preostalo je još jedno kolo.

Svetski dan pešačenja

PK Čelik je povodom Svetskog dana pešačenja (15. oktobar), pozvao građane da zajednički prođu stazama u okolini Smedereva. Staze koje su pripremljene za “Dan pešačenja u Srbiji“ iskorišćene su i za ovu priliku. Desetorici vodiča iz PK Čelik, pridružilo se 50-ak sugrađana, pa su tako svi zajedno proveli vreme napolju u pešačenju, po lepom i sunčanom oktobarskom danu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!