Obeležen Dan oslobođenja Smedereva u II svetskom ratu

SMEDEREVO, 16. oktobar 2017 – Intoniranjem himne “Bože pravde”, minutom ćutanja i polaganjem venaca kod Spomenika Tri heroja, danas je obeležen Dan oslobođenja Smedereva u Drugom svetskom ratu.

Nakon intoniranja himne, prisutni su minutom ćutanja odali poštu borcima palim za slobodu u Drugom svetskom ratu.

“Danas evociramo uspomenu i odajemo poštu herojima koji su dali svoje živote za slobodu Smedereva”, rečeno je na današnjem komemorativnom okupljanju.

Vence su kod spomenika Ivanu Stefanoviću Srbi, Milivoju Stojkoviću Mići i Svetomiru Mladenoviću Sveti, položili predstavnici Grada Smedereva, Gradskog odbora SUBNOR-a i Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912 – 1918, godine.

Komemorativno okupljanje je završeno posle obraćanja Steve Jakovljevića, predstavnika Gradskog odbora SUBNOR-a Smederevo, koji je pored ostalog podsetio da je iz smederevskog kraja u ratu učestovalo oko 6000 ljudi, od kojih je gotovo šestina dala svoj život za slobodu.

Pojedini predstavnici gradskog intelektualnog miljea bili su, kako su nam rekli, iznenađeni, što predstavnik boračke organizacije nije pomenuo slogan pod kojim su mnogi dali svoje živote – „Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

„Bar ljudi iz SUBNOR-a, koji  pretenduju da su čuvari te ‘boračke vatre’ trebalo bi da se danas podsete, iako to nekima danas zvuči kao izlizana fraza. Trebalo bi da se podsete mlađe generacije, jer su one generacije ginule sa tim idejama za slobodu. Ta misao ih je vodila – ‘Smrt fašizmu i sloboda narodu’. Ako to zaboravljamo, naročito na ovim mestima, šta da očekujemo u svakodnevnom životu. Mislim da ovakve komemoracije moraju da budu malo bolje osmišljene, ali to je sada pitanje za ljude iz SUBNOR-a“, ocenio je građanin M. L.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!