Site icon podunavlje.info

Međunarodni dan slepih obeležen u Smederevu

SMEDEREVO, 16. oktobar 2017 – Međunarodni dan slepih obeležen je danas centralnom manifestacijom u smederevskom Regionalnom centru, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Smedereva i organizacija slepih i slabovidih osoba iz dvadesetak gradova Srbije.

Iskra Milenković

U okviru programa, premijerno je emitovan dokumentarni film “Iskra u tami”, koji je izazvao snažne emocije prisutnih, o slepoj učenici sedmog razreda iz Aranđelovca, Iskri Milenković, koja iako slepa od rođenja, osvaja nagrade na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima i još se bavi atletikom.

Okrugli sto održan je na temu „Profesionalne orijentacije slepih i slabovidih osoba u skladu sa potrebama tržišta“. Posle izlaganja predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje iz Smedereva o zapošljavanju slepih i slabovidih, ali i ostalih osoba sa invaliditetom, svoja iskustva u vezi sa obrazovanjem i zapošljavanjem, podelili su akademski građani Miloš Pržić i Mara Ožegović iz Smedereva, za koje je gradonačelnica Smedereva rekla da će ubrzo biti zaposleni.

MIlos Pržić i Mara Ožegović

Povodom Međunarodnog dana slepih, koji se pod nazivom Dan belog štapa obeležava 15. oktobra širom sveta kao dan za podizanje svesti javnosti o bezbednosti i samostalnosti slepih i slabovidih osoba, pročitan je Proglas Saveza slepih Srbije, kojim su pozvane nadležne ustanove i institucije i druge zainteresovane odgovorne kompanije i građani da se u narednom periodu nastavi  zajednička borba za bolji i kvalitetniji život osoba oštećenog vida. Jedino tako, ove osobe će biti ravnopravni članovi društva i zajednice.

Neposredno pre navedenih dešavanja, za goste iz Vranja, Leskovca, Pirota, Užica, Kragujevca i drugih gradova Srbije, bio je organizovan obilazak Smederevske tvrđave, dok je u isto vreme rukovodstvo Saveza slepih Srbije bilo na prijemu kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, povodom Međunarodnog dana slepih, koji su ga upoznali sa problemima sa kojima se slepi i slabovidi suočavaju tokom svakodnevnog života.

Ručni radovi slepih i slabovidih članica Gradske organizacije Saveza slepih Smederevo

Kako je istaknuto u Smederevu, sa predsednikom Vučićem je dogovoreno da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nabavi dva Brajeva štampača za štampanje knjiga, časopisa i ostalih publikacija, a pokrenuta je i inicijativa za intenzivnije zapošljavanje slepih i slabovidih osoba.

Obeležavanje Dana belog štapa danas su organizovali Savez slepih Srbije i Gradska organizacija Saveza slepih Srbije – Smederevo uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Smedereva i Regionalnog centra.

Tokom trajanja današnje manifestacije, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju bili su izloženi ručni radovi slepih i slabovidih članica Gradske organizacije Saveza slepih Smederevo.

Exit mobile version