Monodrama povodom Međunarodnog dana žena na selu

SMEDEREVO, 11. oktobar 2017 – Povodom Međunarodnog dana žena na selu, u nedelju, 15. oktobra, sa početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo biće izvedena monodrama „Lina, tvrđa od kamena“ po istoimenom romanu Jovana D. Petrovića, u dramatizaciji Milisava Milenkovića i u režiji Ivane Bogićević Leko. Lik Line tumači glumica Vesna Stanković.

Kroz Lininu životnu priču dobijamo i presek istorijskih zbivanja i perioda kroz koje je ta žena tokom svog bogatog života prolazila: početak 20. veka, Prvi i Drugi svetski rat i poratni period. Kroz ovu monodramu, gledalac prati transformaciju Line od devojke pune života i radosti u zrelu mladu ženu, pa u ženu skrhanu životnim tragedijama, do snažne, sasvim zrele ličnosti koju patnje nisu slomile, već ojačale i donele stabilnost, snagu i veliku životnu mudrost.

Linina pripovest je svojevrsna glorifikacija života i ljudske snage i energije koja čoveka održava i u najtežim iskušenjima, izdiže ga, čuva i određuje  kao biće satkano od materije koja je tvrđa i od najtvrđeg kamena.

Tekst monodrame nosi iskre zdrave narodske mudrosti koje likovi poput Line izgovaraju bez pretenzije da budu mudri. Zbog toga brojne rečenice koje su strukturalno zaključci Lininih priča, zvuče kao pravi filosofki aforizmi. Od toga da niko na ovom svetu nema „tapiju na sreću“, pa do toga da je na ovom svetu kamen najtvrđi, a od kamena „tvrđi je samo čovek“.

Ulaz je slobodan a pokrovitelj predstave je Grad Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!