Prvenstvo Balkana u planinarskoj orijentaciji

RAJAC, SMEDEREVO, 8. oktobar 2017 – U organizaciji Planinarskog saveza Srbije, na Rajcu je od petka do nedelje održano drugo prvenstvo balkanskih zemalja u planinarskoj orjentaciji, uz učešće reprezentacija Makedonije, Crne gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Bilo je prijavljeno 115 takmičara svrstanih u 30 ekipa i u 4 kategorije: pioniri, juniori, seniori i veterani. Najbrojnija je bila Slovenija, 10 ekipa sa 44 takmičara,  Srbija 9 ekipa 35 takmičara, Makedonija 6 ekipa 23 takmičara, Crna Gora 3 ekipe 9 takmičara i Bosna i Hercegovina 2 ekipe sa 6 takmičara.

Takmičenje je počelo u petak testiranjem ekipa u planinarskom domu “Čika Duško Jovanović“. Svaka ekipa je imala po 25 pitanja, po pet iz oblasti: prva pomoć, poznavanje planina, meteorologija, vezivanje čvorova i oprema za planinarenje.

U subotu, na programu su bile dve trke u pronalaženju kontrolnih tačaka u prirodi, dnevna i noćna trka. Dnevne staze su bile od 4 km za pionire do 12,2 km za seniore, dužine staza po vazdušnoj liniji. U stvarnosti su one bile 20-30% duže. Dnevna trka se odvijala po izuzetno teškim vremenskim uslovima, po povremenoj kiši, magli izazvanoj niskom oblačnošću i na vrhovima bez šume jakim vatrom. U takvim okolnostima nije se bilo lako orijentisati i pronaći zadate kontrolne tačke u prirodi, na raskvašenom terenu, po jarugama punim vode. Vremenski uslovi za noćnu trku su se poboljšali, dolazi do razvedravanja, u vreme starta pomalja se i mesec kroz sve prozirnije oblake, ali ima vetra i temperatura pada. U vreme starta, 4 stepena Celziusa. Staze za noćnu trku su bile nešto kraće. Vazdušnom linijom od 2,3 km za pionire do 5,9 km za seniore, ali noć je noć i samim tim orijentacija i pronalaženje kontrolnih tačaka u otežanim okolnostima. Pre ulaska u startni boks za dnevnu trku kontrolisana je oprema i ostali obavezni elementi za ekipu i takmičare kao pojedince.

Nakon noćne trke bilo je prijatnog druženja u planinarskom domu. Ovo druženje je bilo i u iščekivanju objavljivanja rezultata. Objavljeni su na oglasnoj tabli u dva sata po ponoći, No rezultati, oni malo slabiji kod nekih učesnika, nisu poremetili druženje i dobro raspoloženje.

U nedelju je došlo vreme za proglašenje najboljih. U pionirskoj konkurenciji učestvovale su samo dve ekipe sa 9 članova iz Srbije, koje su i osvojile prva dva mesta, te su im uručene zlatna i srebrna medalja. U čast pobednika intonirana je himna Srbije. U juniorskoj kategoriji u konkurenciji je bilo 7 ekipa sa ukupno 29 takmičara. Pobedila je Slovenije, drugo mesto osvojila je ekipa Srbije a treće takođe ekipa iz Slovenije. U čast pobednika intonirana je himna Slovenije. U seniorskoj konkurenciji učestvovalo je 13 ekipa sa 49 takmičara. Prvo i drugo mesto osvojile su ekipe iz Srbije a treća je bila ekipa iz Crne Gore. Uručene su medalje i intonirana je ponovo himna Srbije. U kategoriji veterana učestvovalo je 8 ekipa sa 28 takmičara. Srbiju su predstavljale 3 ekipe i sve tri ekipe iz Srbije su osvojile prva tri mesta. Nakon uručenja medalja i diplome intonirana je treći put himna “Bože pravde”.

Ekipni pobednik je reprezentacija Srbije, drugoplasirana je Crna Gora, a na trećem mestu je Slovenija. Posle intoniranja himne u čast pobedničke reprezentacije – Srbije, usledilo je fotografisanje svih učesnika.

U reprezentaciju Srbije pozvana su tri člana PK Čelik za kategoriju veterana. U ekipi veterana Srbija jedan učestvovao je član Čelika Dragan Pavlović, koji je sa ovom ekipom osvojio prvo mesto i zlatnu medalju. Kapiten ekipe veterana Srbija 2 bio je član PK Čelik Branko Grujić, a u ekipi je bio i član PK Čelik Dragutin Jeremić. Ova ekipa je zauzela treće mesto i osvojila bronzanu medalju. Tako su članovi PK Čelik doprineli i ukupnoj pobedi reprezentacije Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!