NIS u Kovinu istražuje potencijalna nalazišta nafte i gasa

Izvor: Dnevnik.rs, 8. oktobar: U opštinama Kovačica, Pančevo, Kovin i Alibunar počinju geofizička ispitivanja u okviru istražnog područja „Južni Banat 2” koji sprovodi kompanija NIS u nameri da se sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa.

Na osnovu rezultata ovih istraživanja odrediće se i potencijalni lokaliteti za istražno bušenje.

Istraživanja se sprovode na ukupnoj površini od 706 kvadratnih kilometara, a planirano da na teritoriji opštine Kovačica traju od ovog meseca do kraja februara 2018. godine.

Rukovodilac Odeljenja  za privredni i ekonomski razvoj i investicije u opštini Kovačica Emil Jonaš kaže da se prvi put sprovode ova istraživanja na području opštine te da apsolutno nemaju saznanja da li ima energenata ispod zemlje.

– NIS do sada nije radio ovakva istraživanja , a mi u opštini nemamo informaciju o tome, da li postoje izvori gasa i nafte na ovom području, kao ni  teritoriji susednih opština  -kazao je Jonaš.

Po njegovim rečima među poljoprivrednicima vlada razumevanje za posao koji NIS treba da uradi, pa nije bilo primera da su paori tražili da se zaobiđu njihove parcele. Geofizičko ispitivanje ne škodi obavljanju poljoprivredne delatnosti, i neće štetiti ni usevima a ni oranicama, ističe Jonaš.

Radi transparetnosti u mesnim zajednicama su otvoreni punktovi na kojima građani mogu da upute sugestije, predloge ili eventualne primedbe. Građani su o predstojećim aktivnostima informisani i putem lifleta i flajera koji su istaknuti na prometnim mestima u njihovim naseljima, dok će radovi biti sprovođeni isključivo na parcelama čiji su vlasnici dali saglasnost i potpisali dokument koji omogućava prolazak kroz posed.

Za istraživanja se koriste uređaji sa savremenom, bežičnom tehnologijom koja je potpuno bezbedna po životnu sredinu i po zdravlje ljudi. Ovi uređaji i njeni delovi nisu upotrebljivi u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja. Uređaji su pod kontinuiranom GPS kontrolom tako da u svakom trenutku postoji i mogućnost lociranja ove opreme.

Z. Delić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!