Pravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo roditelja

BEOGRAD, SMEDEREVO, 5. oktobar 2017 – Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, Saša Paunović iz Ralje kod Smedereva i Zoran Stanimirović iz Grocke, pravosnažno su oslobođeni optužbi za ubistvo Paunovićevih roditelja.

Njih dvojica su prvobitno bili osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo iz koristoljublja, a obojica su u zatvoru proveli više od 14 godina.

Rešenjem Apelacionog praktično je potvrđena presuda Višeg suda u Pančevu iz 2016. godine kojom su njih dvojica, po nalogu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, nakon ponovljenog suđenja, oslobođeni i pušteni na slobodu.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon održanog pretresa 29. juna 2017. godine doneo presudu kojom je odbio kao neosnovanu žalbu Višeg javnog tužioca u Pančevu i potvrdio prvostepenu presudu.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je pravilno prvostepeni sud, u delu u kome je pravnosnažna presuda Okružnog suda u Smederevu od 27. decembra 2004. godine stavljena van snage, imao u vidu da je rešenjem od 24. avgusta 2015. godine kao nezakonit dokaz izdvojen zapisnik o ispitivanju Stanimirovića od 13, 14. i 19. februara 2001. godine, zatim da su pretresanje stana koje je izvršeno 19. februara 2001. godine i sa tog pretresanja prikupljen dokaz jedna čaura, potvrda o oduzimanju te čaure i veštačenje te čaure u ovom predmetu ocenjeni kao nezakoniti dokazi. Kako je komunikacija mobilnim telefonom između okrivljenih ocenjena kao dokaz koji se tumači u korist okrivljenog, onda je, stoji u presudi Apelacionog, pravilan zaključak prvostepenog suda da javni tužilac nije pružio nijedan dokaz za činjenice iz optužnice da je Stanimirović izvršilac krivičnog dela teško ubistvo. Zaključak prvostepenog suda, navodi se dalje u obrazloženju, jasan je i nedvosmislen, da nije dokazano da je okrivljeni izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret, jer nema nijednog dokaza koji Stanimirovića povezuje sa krivičnim delom teško ubistvo koje mu se stavlja na teret.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!