Počela vakcinacija protiv gripa

SMEDEREVO, SMEDEREVSKA PALANKA, VELIKA PLANA, 4. oktobar 2017 – Smederevo je dobilo 2000 doza vakcine protiv gripa. Vakcinacija se obavlja od danas, 4. oktobra, od 7 i 30 do 13 časova i 30 minuta, na dva punkta: u prizemlju zgrade u Službi opšte medicine i u Higijensko-epidemiološkoj službi smederevskog Doma zdravlja. Za Podunavski okrug obezbeđeno je 4600 pojedinačnih vakcina, a od toga 1500 dobila je Smederevska Palanka, a 1100 Velika Plana.

– Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije vakcina sadrži antigen virusa AH1N1, AH3N2 i B. Namenjena je hroničnim bolesnicima, starijim osobama, gojaznima i drugim ugroženim kategorijama. Vakcina protiv gripa je besplatna, a zainteresovani za vakcinaciju treba da imaju overenu zdravstvenu knjižicu – kažu u Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu.

Od 2. oktobra počeo je epidemiološki nadzor za grip i oboljenja slična gripu. Podaci će biti prikupljani iz domova zdravlja u Podunavskom okrugu, a nakon toga biće objedinjeni u požarevačkom Zavodu za javno zdravlje koji će ih prosleđivati Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!