Kako uštedeti struju? Teško, ali da probamo…

SD, SP, VP, KO – 1. oktobar 2017 – Od danas je struja (ponovo) skuplja. Kažu, „samo“ dva posto. Koliko je tih „beznačajnih“ par procenta u novcu videćemo uz naredni račun.

U međuvremenu, dok još ne počne grejanje, nije loše podsetiti se nekih saveta – kako preduprediti neugodno iznenađenje kada zateknete u sandučetu prvi račun za struju utrošenu „po novom“. Saveti su poznati, i provereni, što još ne znači da ih se pridržavamo. Zato, da se podsetimo.

Pre svega, treba obratiti pažnju na racionalno korišćenje aparata koji su najveći potrošači: bojlera, šporeta i frižidera.

Bojler – Jakim mlazom vrele vode malo se postiže pri pranju sudova, samo se voda potroši brzo i ne ostaje za dalje pranje i kuvanje. Slavine koje u sebi imaju filtere i mehanizme koji automatski štede vodu jesu skuplje, ali se, na duži rok, isplate. Voće i povrće perite hladnom vodom, mlaka ili čak topla ništa ga bolje neće oprati.Razumno treba koristiti toplu vodu pri pranju sudova i pribora za jelo, pokvasite ih i ali u toku samog pranja deterdžentom slavina treba da je zavrnuta. Isključite toplu vodu i dok sapunjate ruke ili perete zube. Za ispiranje ponovo odvrnite slavinu.

Šporet – Uključiti blagovremeno ringle ili rernu šporeta. U zavisnosti od šporeta to treba učiniti 5 do 15 minuta pre upotrebe. Dugo ključanje jela koje se kuva ne doprinosi ničemu, sem ako se baš jelo ukuvava, a treba pustiti da ključa pri što slabijem stepenu. Treba isključiti ringlu 5 do 10 minuta pre završetka kuvanja jer vrela grejna površina održava još dovoljno dugo toplotu. Ovi saveti se, naravno, odnose, na klasične šporete, koji su još uvek najčešći u našim domaćinstvima.

Frižider  – Ne otvarati ga svaki čas, jer se, sasvim logično, tako podiže temperatura u njemu, a za ponovno hlađenje troše se znatne količine struje. Ne treba dozvoliti nagomilavanje leda na sistemu cevi za hlađenje, pogotovo ne na delu frižidera koji služi kao zamrzivač, jer će se češće uključivati i duže raditi. Frižider nikako ne bi smeo da bude blizu nekog izvora toplote, radijatora ili peći, poželjno je da ne bude ni u susedstvu šporeta, što u našim skučenim kuhinjama nje baš lako izvodljivo, ali savet stručnjaka je takav.

Nismo „otkrili toplu vodu“, verovatno ste sve ili većinu ovoga već znali, ali nije zgoreg da se gradivo obnovi. Na računu za struju ovakve savete sigurno nećete naći.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!