Muzička strana Smederevske jeseni 2017.

SMEDEREVO, 8. septembar 2017 – Performansom PATOS-a, koncertom horova i rok zvezde sa prostora bivše Jugoslavije Alena Islamovića, sinoć je na Gradskom trgu napravljen korektan uvod u ovogodišnje muzičko-scenske programe „Smederevske jeseni“.

Od 19 časova izvođenjem uličnog performansa „Rađanje Vinove loze“, predstavilo se pozorište PATOS. Najveću pažnju  privukli su glumci, dva mladića i jedna devojka, na štulama i u zanimljivim kostimima.

Nakon toga, usledio je nastup omladinskog hora „The Voices“ iz Fibrene, Italija i domaćina, smederevskog hora „Kir Stefan Srbin“, koji “preti” da preraste u tradicionalni. Italijani, naročito horovoditeljka je svojim nestvarnim glasom donela radost pesme i magičnu moć muzike koja oplemenjuje.

Glavni muzički događaj bio je večernji koncert Alena Islamovića, nekadašnjeg frontmena „Divljih jagod“a i jednog od najvećih bendova stare Jugoslavije – „Bijelog dugmeta“. Nezaboravnim hitovima razgalio je Smederevce ali i goste „Smederevske jeseni“, naročito one koji su došli isključivo zbog ovog koncerta – na motorima.

Što se muzičkog programa tiče, danas nakon defilea, koji će se od 18 časova ponovo kretati Karađorđevom ulicom, u programu svečanog otvaranja u Smederevskoj tvrđavi, nešto ozbiljnije note – nastup Jadranke Jovanović i Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nikole Rackova.

Na Gradskom trgu od 22 sata, nešto sasvim neuobičajeno – Simfonija Smaka. Simfonijske obrade jedne od najznačajnijih srpskih rok grupa svih vremena, predstaviće Gradski simfonijski orkestar Kragujevac, Gradski mešoviti hor Liceum takođe iz Kragujevca i rok bend „Osvajači“.

U subotu, osim hora Kolibri, koji će nastupiti na Gradskom trgu od 18 sati, u Malom gradu je koncert etno grupe „Vrelo“, na Gradskom trgu nastup „Garavog sokaka“ od 20 i 30 a od 22 časa koncert narodnog melosa Smederevo, grade od starina sa Merimom Njegomir, Snežanom Đurišić, Cakanom i orkestrom Ljubiše Pavkovića.

Poslednje večeri manifestacije, u nedelju, u Malom gradu od 20 sati predviđena je promocija albuma „Hodač“ Ljube Ninkovića, dok će Smederevsku jesen 2017. koncertom zatvoriti Aca Lukas od 22 sata na Gradskom trgu.

Možda jednoga dana doživimo i odgovor na pitanje: “Ko kroji muzički ukus širokih narodnih masa i, što je još važnije, troši novac građana Smedereva na zadovoljavanje čijeg i kakvog muzičkog ukusa?”

Skorašnji članci

error: Content is protected !!