Školska godina počela skraćenim časovima, ali i protestima

SMEDEREVO, 1. septembar 2017 – Za đake je počela nova školska godina, a za njihove nastavnike i profesore jednodnevni štrajk, najavila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. GSPRS Nezavisnost se odlučio za jednosatni štrajk upozorenja.

Osnovni štrajkački zahtevi su: izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Zakona o zaposlenim u javnim službama i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja u obrazovanju.

Zbog najavljenog protesta dva reprezentativna sindikata u 1.000 škola širom Srbije, časovi su skraćeni na 30 minuta. Štrajk po istom scenariju za 4. septembar najavljuju i preostala dva prosvetna sindikata.

U smederevskoj Gimnaziji, profesori koji su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas su u štrakuju upozorenja, a to znači časove skraćene na 30 minuta. Ipak, prva dva časa sa razrednim starešinom za učenike prvog razreda u ovoj školi trajaće po 45 minuta.

Predsednik Unije prosvetnih radnika, sindikat u smederevskoj Gimnaziji, Bojan Karić, potvrdio je u izjavi za Podunavlje.info da su danas članovi ovog sindikata u štrajku upozorenja, a da se dalje aktivnosti biti saopštene na konferenciji za novinare u Beogradu.

„Profesori kasne na čas 15 minuta, izuzetak je prvi čas razredne nastave u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. U štrajku upozorenja je i kompletna OŠ ’Branislav Nušić’, u kojoj se zvoni na 30 minuta“, rekao je za Podunavlje.info Bojan Karić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!