Site icon podunavlje.info

Počela nova školska godina

SMEDEREVO, SMEDEREVSKA PALANKA, VELIKA PLANA 1. septembar 2017 – U smederevskim gradskim i seoskim osnovnim školama, u novoj školskoj godini, od 1. septembra, biće oko hiljadu đaka prvaka. Toliko njih je krajem juna završilo obavezni predškolski pripremni program.

Podsetimo, u prvi razred ove godine kreću deca rođena od 1. marta 2010. do 28. februara 2011. godine. U svim školama za njih će biti priređene priredbe, u većini škola biće t prvog dana školske godine, 1. septembra.
Kada je reč o novoj generaciji koja treba da krene da pohađa obavezni predškolski pripremni program, ove godine na teritoriji grada Smedereva trebalo bi da ih bude oko 980.
U palanačkoj opštini u četiri gradske škole obavlja se smenski rad. Učenici starijih razreda, od 5. do 8., pohađaju nastavu u prepodnevnoj smeni, a mlađih razreda u popodnevnom terminu.
U pilot projektu „e-prosveta“ među 200 škola je i OŠ „Olga Milošević“ u Palanci, u kojoj će biti primenjen elektronski dnevnik, što bi trebalo da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima brži, jednostavniji i pouzdaniji način vođenja evidencije, a i roditelji će moći da pristupe podacima iz dnevnika koji se odnose na njihovu decu.

Što se tiče Velike Plane, najveća novost je ona za đake iz Rakinca. Naime, Skupština opštine Velika Plana na poslednjoj sednici je, primenom odluke o broju i prostornom rasporedu osnovnih škola na području opštine, donela  odluku da Školi „Drugi šumadijski odred“ u Markovcu bude pripojena jedna grupa predškolaca iz Rakinca. Ovo je urađeno zbog toga da bi se u markovačkoj školi održao broj odeljenja na 24, što je propisani minimum koji ovoj ustanovi omogućava da zadrži određeni broj zaposlenih na pojedinim radnim mestima, pomoćnika direktora, pedagoga i psihologa.

 

Exit mobile version