Smederevo – rukometni centar Evrope naredna tri dana

SMEDEREVO, 24. avgust 2017 – Oko dve hiljade mladih rukometaša i više stotina članova uprava klubova i roditelja iz 15 država, “okupiraće” Smederevo od danas pa do 27. avgusta, kada se održava peti po redu Međunarodni rukometni turnir “Trofej Smedereva 2017”.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, rukometaši iz 15 zemalja, ukupno 125 ekipa, odnosno oko 2000 učesnika stižu danas u Smederevo u kojem u petak počinje jedna od najreprezentativnijih gradskih sportskih manifestacija i jedan od cenjenijih rukometnih turnira u region.

“Prvi put sam u Srbiji, juče smo bili u Beogradu, što je dobro iskustvo za devojke u kulturnom smislu, a impresije o turniru su za sada pozitivne. Dolazimo sa dve ekipe i moje ambicije su da pobedim”, rekla je Ana Nieviadomska, trener RK Pogonj 1945 iz Poljske.

Pozitivne utiske o Smederevu i organizaciji turnira izneo je i Lorenco Muralia, trener kluba Karabinjers u francuskom mestu Dubili Montini. Naravno, očekuju da će pobediti na turniru. U svojoj zemlji su rangirani u prvih deset, od ukupno 18 ekipa. Prošle godine su izgubili prvenstvo za dva poena. Očekuju da turnir bude uvertira u narednu sezonu za koju se nadaju da će biti prvaci.

Trener Miloš Simić je stari prijatelj turnira, nekada je dolazio sa Novim Beogradom, ove godine dovodi izraelski klub Ramat Hasharon.

“Reč je o mladom klubu koji pokušava da prati neke evropske tendencije i nadam se da ćemo u tome uspeti. Ideja mog dolaska u Smederevo nije kao mojih dragih kolega da osvoje turnir, već da im predočim kako izgleda evropski rukomet, a najbolje mesto za to je upravo ovaj turnir koji je jedan od najboljih u Srbiji. Siguran sam da ću ovde videti ono što ću kasnije tražiti od svojih igrača a to je da se prilagode savremenom rukometu. Uz sve impresije na terenu, dobar je i zabavni program, što je važno za ekipe koje dolaze “sa strane” i mislim da će za njih ovo biti pun pogodak kao novo iskustvo jer prvi put odlaze iz zemlje i dolaze na međunarodni turnir”, kazao je Simić.

Rukovodioci Sportske hale i Sportskog centra obećali su potrebnu logistiku.

“Čast mi je da dam neki skromni doprinos ovako ozbiljnoj organizaciji, a iskreno nisam bio svestan koliko ima detalja. Sportski centar ustupa određene objekte za realizaciju turnira, prostorije za prenoćište dece, balon salu za glavnu kuhinju, ali smo tu za sve ono što je potrebno da turnir bude realizovan na vrhunskom nivou”, rekao je Mladen Savić, direktor Sportskog centra.

Ivan Vućić, osim što je direktor Sportske hale, član je uprave Rukometnog kluba, tako da je njegovo prisustvo u organizaciji ovog sportskog događaja obavezno po oba osnova.

“Kako turnir napreduje, tako i Sportska hala podiže nivo svojih usluga. Spremni smo da budemo dobri domaćini. U odnosu na prethodne turnire, opremljeni smo besplatnim bežičnim Internetom, tako da će učesnici bez ikakvih problema moći da komuniciraju sa svojim sunarodnicima”, naglasio je Vučić.

Organizator turnira i predsednik RK Smederevo, Nenad Martć, zahvalio se kolegama koji su mu ukazali poverenje, njemu kao organizatoru I gradu Smederevu.

“Mislim da pravimo jednu veliku stvar, kako za klub tako i za grad i nadam se da će sve proći bez ikakvih povreda mladih igrača, ali i veterana. Mislim da smo na dobrom putu da postanemo ozbiljan, veliki i kvalitetan turnir. Sam podatak da je 15 zemalja na turniru to potvrđuje. Trofej 2017. hteli smo da podignemo na malo viši nivo. Oficijelna lopta turnira (King lopta Veselina Vujovića) je novi brend i novost u Srbiji, ali i u Evropi. Vujović zbog obaveza u svom novom klubu neće biti u Smederevu, ali će se video porukom obratiti učesnicima na ceremoniji otvaranja turnira”, rekao je Martić.

Lokalna samouprava je, prema njegovim rečima “u dosta stvari izašla u susret turniru, a nadam se da će i finansijski to biti rešeno, na dobrom smo putu da bude sređeno”.

U petak u 19 časova je okupljanje učesnika turnira kod “Francuske kape”, odakle kreće defile u 19 i 30 do centra grada, a svečano otvaranje biće na Gradskom trgu.

Na ovogodišnji Trofej Smederevske jeseni dolaze ekipe iz Poljske, Litvanije, Ukrajine, Belorusije, Izraela, Francuske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Bugarske, BiH, Makedonije i Srbije, a pored legende Veselina Vujovića, promoter turnira je Ratko Nikolić,  svojevremeno najbolji igrač sveta i prvi kapiten srpske reprezentacije.

Recimo i to da će na Trgu od danas biti stacioniran kamion Oriona, koji će omogućiti besplatnu wi-fi zonu, a predviđen je i direktan internet prenos otvaranja turnira, utakmica sa Trga, iz Sportske hale i osnovnih škola „Dimitrije Davidović“ i „Dr Jovan Cvijić“.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!