Poslanici trazili od Vlade odgovore za „Gošu“

Piše: Fonet, 24. avgust 2017 – Poslanici Skupštine Srbije danas su pre razmatranja izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu postavljali pitanja članovima Vlade i predstavnicima državnih institucija o odnosima Srbije i Makedonije, o situaciji u fabrici „Goša“ i bankovnim računima političara.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović pitao je predsednicu Vlade Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li će poslanici biti upoznati sa ozbiljnim delovanjem protiv države Srbije od strane Makedonije. On je rekao da poslanici i građani Srbije imaju pravo da znaju šta se tako dramatično dogodilo, pa je osoblje Ambasade Srbije moralo da bude povučeno, i zašto predsednik Srbije drži te informacije samo za sebe. Božović je pitao na osnovu kojih informacija je Vučić uzburkao javnost Srbije kada je rekao da se vrši ozbiljna neprijateljska delatnost prema Srbiji od strane Makedonije. Pitao je i da li taj diplomatski rat služi da se skrene pažnja građanima sa obećanja da će Srbija ove godine imati rast BDP od četiri odsto i da će dobiti veće plate.

Poslanik poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija Đorđe Vukadinović pitao je šta je navelo Ministarstvo spoljnih poslova i državni vrh da povuku drastičan i neuobičajen potez i povuku kompletno diplomatsko osoblje iz Ambasade Srbije u Skoplju. Naša država nije povlačila takve poteze ni prema zemljama koje su priznale Kosovo, ni prema zemljama koje aktivno rade na implementaciji nezavisnosti Kosova, istakao je Vukadinović. Povlačenje kompletnog personala Ambasade Srbije u Skoplju liči na meru nakon koje sledi bombardovanje i rat, ocenio je Vukadinović.

I predsednik Nove stranke Zoran Živković pitao je šta se desilo kada je u pitanju situacija sa Makedonijom i „koja se mudrost desila od nedelje do juče u podne“. Premijerku je pitao kojim aktom je svoje nadležnosti prenela na predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, jer se on bavi spoljnom politikom, privredom, saobraćajem, poljoprivredom, što su nadležnosti Vlade.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je Brnabić zašto nije podnela zahtev Skupštini Srbije da se razreši ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, koja je “pre neki dan izazvala težak incident u međudržavnim odnosima Srbije i Kine”. Prema njegovim rečima, Mihajlović je smišljeno na Preobraženje, kad je znala da nijedna domaća firma kao podizvođač ne radi, otišla u inspekciju dela gradilišta auto-puta i javno pretila da će prekinuti ugovor sa kineskom firmom. Šešelj je rekao da je Mihajlović to uradila u veoma delikatnom trenutku, kada Srbija čini napore da se privoli kineska strana da preuzme RTB Bor i da možda kineska kompanija kupi Fijatovu fabriku u Kragujevcu.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je Brnabić i resorne ministre “kako to oni više nisu nadležni” i ne mogu da pomognu radnicima “Goše”, kako je moguće da država pere ruke od radnika i ne štiti ih, već staje na stranu tajkuna i toleriše neplaćanje poreza i doprinosa.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pitao je ko je vlasnik “Goše” i da li je Ministarstvo rada poslalo inspekciju u tu fabriku. On je pitao ministarku saobraćaja Mihajlović da li zna da je “Er Srbija” od 2014. do 2016. godine dobila više od 160 miliona evra subvencija iz budžeta, što je mnogo više nego što je JAT ikada dobijao.

Šef poslanilčke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da je “Gošu” prodala DS i da ništa nisu uradili da provere da li kupci ispunjavaju obaveze prema radnicima. On je pitao Vladu i Ministarstvo spoljnih poslova kakva je bila uloga lidera DOS, poput Zorana Živkovića, u razbijanju Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora, i šta su preduzeli lideri DOS 2008. godine kada je veliki broj država priznao nezavisnost Kosova, kao i kada je 2004. godine izvršen pogrom nad Srbima na Kosovu.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević pitao je nadležne u Agenciji za borbu protiv korupcije da li je tačno da je na računima lidera DS Dragana Šutanovca pronađeno 300.000 evra i kako je neko ko je imao platu 1.000 evra mogao da stekne stan od 300 kvadrata.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović tražio je od nadležnih državnih organa da mu dostave informacije o masovnoj grobnici koja je 15. jula ove godine pronađena u dvorištu Doma zdravlja u Novom Pazaru, o tome ko je i pod kojim okolnostima otkrio grobnicu, ko je dao nalog za ekshumaciju posmrtnih ostataka, koja ustanova ju je obavila i gde su posmrtni ostaci smešteni.

Poslanici su na početku sednice minutom ćutanja odali počast preminulom poslaniku Partije ujedinjenih penzionera Srbije Miroljubu Stankoviću.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!