Zidanica u vremenu – koncert za obnovu manastira Pinosava

SMEDEREVSKA PALANKA, 22. avgust 2017 – Na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji kao Velika Gospojina, u ponedeljak 28. avgusta, na  krsnu slave manastira Pinosava, biće održan koncert Srbskih pravoslavnih pojaca. Koncert je zakazan je za 19 časova u porti manastira.

U organizaciji palanačke Opštinske turističke organizacije, a u saradnji sa Ustanovom Kulturni centar i pod pokroviteljstvom opštine Smederevska Palanka, „Zidanica u vremenu“, kako je nazvana manifestacija, ima za cilj prikupljanje sredstava za obnovu jedinog manastira na teritoriji opštine Smederevska Palanka.

Na skrovitom mestu u gustoj hrastovoj šumi, nalazi se današnji manastir Pinosava, posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu. Manastir je građen na temeljima prethodne crkve, koja je bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Pod zavetnim hrastom pričešćivana je vojska, a meštani iz svih sela u okolini su pod istim hrastom davali zavet na krstu i Jevanđelju da će ostati verni Pravoslavlju. Manastir je kroz vekove opstajao, ali zub vremena ipak uzima svoj danak. Krov je u jako lošem stanju, prilazni put je urušen, a nisu ni zvona u funkciji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!