Site icon podunavlje.info

Štrajkači „Goše“ ne odustaju od protesta u Beogradu

BEOGRAD/SMEDEREVSKA PALANKA, 20. avgust 2017 – U nedelju, dva dana uoči najavljenog protesta radnika „Goše“ ispred zgrade Vlade Srbije, saopštenjima su reagovala dva ministarstva – privrede i unutrašnjih poslova. Štrajkače to nije pokolebalo, kažu: „Sve je to lepo ali vidimo se u utorak u Beogradu“.

„Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević poručio je danas povodom najave protesta radnika ‘Goše’ da to nije rešenje, i još jednom pozvao vlasnika te fabrike da sedne sa zaposlenima za sto, kako bi zajednički došli do najboljeg rešenja“, stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Mnistarstvo privrede dalje u saopštenju navodi da je „veoma iznenađeno najavom protesta radnika ‘Goše’, privatne kompanije u vlasništvu Lisnart holding limiteda, u utorak ispred zgrade Vlade Srbije, budući da su pre nepunih mesec dana predstavnici sindikata javno poručivali da im je država, koja i nema vlasničkog udela u toj firmi sa sedištem na Kipru, dala izuzetno korektnu ponudu. U potpunosti razumemo težak položaj radnika ‘Goše’ koje je prethodni vlasnik ŽOS Trnava iz Slovačke ojadio za oko 20 plata i nije uplaćivao doprinose, ali je nejasno zašto bitno menjaju poruku koju su nedvosmisleno poslali pre samo mesec dana, ponovo traže pomoć države i najavljuju proteste“.

– Dobro, oni sad svi mogu da kažu šta hoće, ali ja mislim da nije korektno, mi pet meseci štrajkujemo a da njih nije briga za nas – na ovo kaže Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora.
“Obezbeđena im je, između ostalog, jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a zdravstvene knjižice su overene do 30. septembra 2017. zahvaljujući uplati od 6,5 miliona dinara iz budžeta Srbije“, navodi se na kraju saopštenja Ministarstva privrede.

– Eto nas u utorak kod njih, samo ako nas negde, ne daj Bože, ne zaustave – potvrđuje Vujičić da ne odustaju od namere od protesta pred zgradom Vlade Srbije.

A reagovali su i iz ministarstva na koje Vujičić misli kada pominje zaustavljanje.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da ni u jednom momentu nije zabranilo skup radnika FŠV ’Goša’, najavljen za utorak, 22. avgust, i da će, u skladu sa zakonom, preduzeti sve mere i radnje u cilju mirnog i bezbednog održavanja skupa. Napominjemo da policija u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, ne odobrava najavljene skupove, već da samo u zakonom jasno propisanim uslovima, može doneti odluku o neodobravanju njihovog održavanja. U konkretnom slučaju policija je primila prijavu o održavanju javnog skupa i odgovorno lice obavestila o merama koje prema zakonu, kao organizator treba da preduzme u pogledu njegovog bezbednog održavanja“, stoji u saopštenju MUP-a.
Vujičić potvrđuje da su ga zvali, misli da je gospođa iz Centra za javni red i mir Beograda, da joj je kazao da oni dolaze, sve i da je skup zabranjen.
“Ističemo da ni u jednom momentu nije pominjana zabrana skupa niti je doneta bilo kakva odluka u tom pravcu. Policija će u skladu sa zakonom, preduzeti sve mere i radnje u cilju mirnog i bezbednog održavanja skupa“, završava MUP svoje saopštenje.

Tome se, kažu štrajkači, i oni nadaju.

 

Exit mobile version