Breskva podbacila, grožđe još odoleva

Foto: Nenad Živanović

Piše: J. Ilić, NOVOSTI, 18. avgust 2017 – U okolini Smedereva voćari nezadovoljni rodom i cenom. Slatka voćka rodila 25 tona po hektaru, a nekad 40 tona.

U smederevskom kraju rod breskve je solidan, ali je zbog suše gotovo prepolovljen u odnosu na neke od najrodnijih godina. Dvomesečna suša je odnela danak i kvalitetu, što je uticalo da izvoz bude manji nego lane.

U smederevskom kraju ima gotovo milion stabala breskve, ali ovo leto, ipak, neće biti najberićetnije.

– Velike štete je pretrpela breskva, i to iz dva razloga. Zbog suše kvalitet nije zadovoljavajući, a drugi problem su mali plodovi što je rezultiralo i manjim prinosima – ističe Boban Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Kolarima. – Rod iznosi od 15 do 25 tona po hektaru, i to u voćnjacima gde je u nekim dobrim godinama bio i do 40 tona.

Podbačaj roda se odrazio i na izvoz, koji je prema, tvrdnjama smederevskih voćara, osetno manji, nego prošle godine, upravo zbog lošijeg kvaliteta ploda. U poslednje vreme, takođe, sve je manji broj šlepera sa ovom voćkom, koji iz ovog kraja idu put Evrope. Otkupljivači češće odvoze iz ovih krajeva „miks ture“, razno voće spakovano u istim kamionima.

Ni cena breskve nije po volji voćara. Najskuplja se plaća 80 dinara kilogram, ali najčešće se za kilo dobija oko 60 dinara, saznajemo na Kvantaškoj pijaci u selu Udovice, centru za otkup ovog voća u smederevskom kraju.

Vinogradari su nakratko odahnuli. Kiša im došla u poslednji čas da spase rod vinove loze.

– Iako se donedavno loza dobro držala, poslednjih dana počela je da se i na njoj oseća suša. Osveženje i kiša joj i te kako pogoduju, jer, iako voli sunce, potrebna je i voda za dobar kvalitet i prinos – tvrdi Boban Marković.

Jabuka podbacila

Jabuka je najzastupljenija u smederevskom kraju. Ipak, ni rod ovog vrlo traženog voća i od inostranih kupaca, ove godine nije najbolji. Prosečan prinos dostiže oko 10 tona po hektaru.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!