Guran: Bogu hvala što smo se sreli!

SMEDEREVO, 17. avgust 2017 – Projektni timovi smederevskog i rumunskog partnera iz Opštine Gilad u prethodna dva dana su realizovali drugi susret u okviru projekta „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“, koji se sprovodi u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, finansiranog od strane Evropske unije..

Menadžerka projekta za Smederevo Zdravka Kovačević Vasić za Podunavlje.info je rekla da je u pitanju jedna od važnijih projektnih aktivnosti na početku njegove realizacije.

“Prvog dana, posle oficijelne posete Gradskoj upravi Smederevo, partnerima iz rumunskog grada Gilada smo upriličili obilazak grada i Tvrđave i tako ih upoznali i sa kulturnim i istorijskim sadržajima. Danas je bio radni deo, održan na Sportskom centru i u Sportskoj hali, zamišljen kao razmena iskustava donosilaca odluka koji se bave sportom i organizuju rad sa omladinom, đacima (predstavnici sportskih ustanova, klubova, direktori škola, nastavnici fizičke kulture). Bilo je dobro posećeno i za goste iz Rumunije su ovo zaista dobra iskustva, pošto oni grade sportski centar sa otvorenim bazenom. Naravno, mi smo gostima preneli i probleme sa kojima se suočava Sportski centar, kao što je rad bazena tokom letnjih meseci, što nije dobro ni za decu i omladinu, kao i za ustanovu koja bi, u suprotnom, ostvarivala i veću zaradu”, kazala je Kovačević Vasić, koja je kao narednu projektnu aktivnost najavila organizovanje sedmodnevnog letnjeg kampa, koja će u Smederevo sledećeg leta dovesti 50-tak mališana iz Rumunije.

Glavni rezultati programa „Vodeni sportovi-zdrava budućnost za našu decu“ biće: izgradnja vodenog centra za decu u Giladu, izrada tehničke dokumentacije za zatvoreni bazen u Smederevu, ali i podizanje svesti mladih i njihovih roditelja o pogodnostima koje donose sportovi na vodi i zdrav životni stil. Finansijska vrednost projekta je 829.000 evra, od čega je nešto više od polovine namenjeno za izradu projektno-tehničke dokumenatcije zatvorenog bazena u Smederevu, a ostatak za izgradnju sportskog centra sa otvorenim bazenom u Giladu.

Predsednik Opštine Gilad Kornel Guran u izjavi za Podunavlje.info je naglasio da su, posle dva dolaska u Smederevo od početka projekta,  utisci izuzetni i izrazio zadovoljstvo što su došli u kontakt sa Smederevom u okviru realizacije zajedničkog projekta.

“Čim sam došao ovde, shvatio sam da će ovo biti jedan uspešan projekat. Stekli smo i saradnike i prijatelje i siguran sam da će projekat biti uspešno priveden kraju i sa jedne i sa druge strane, kao i da ćemo i dalje sarađivati. Mi smo na samom početku, kada govorimo o vodenim sportovima, ali smo u Smederevu videli dokle se može stići i šta sve može da se uradi. U nastavku će za nas to biti veliki izazov, da u budućnosti još više uradimo na ovom planu. Pored same činjenice da ćemo poboljšati vodene sportove i u Smederevu i kod nas u Giladu, najveći benefit projekta je u tome što smo došli u kontakt, što smo se sprijateljili. Pokušaćemo da iskoristimo vaše iskustvo u ovoj oblasti i siguran sam da ćemo se posećivati i nakon okončanja projekta i da će deca iz Rumunije dolaziti u Smederevo i obratno. To jeste veliki uspeh, jer pored činjenice da su naše dve zemlje jedna blizu druge, tek sada smo, kroz ovaj projekat, počeli da se zbližavamo i to je još jedna dobra stvar za obe strane. Zahvaljujem se domaćinima, ljudima koji učestvuju na ovom projektu i moram da kažem: Bogu hvala što smo se sreli, divni ste ljudi i siguran sam da ćemo i dalje praviti divne stvari zajedno”, istakao je Guran.

Kako je za Podunavlje.info rekao prvi čovek rumunskog grada Gilada, ovo je drugi program prekogranične saradnje koji rade sa srpskim partnerima. Prvi, koji realizuju sa Belom Crkvom, je iz 2015. godine i uspešno se privodi kraju.

Kao detalj, koji može biti i zanimljiva ideja za unapređenje turizma je proizvod od ječma, odnosno, kako se izrazio gost iz Rumunije – srpsko pivo.

“Srpsko pivo je vrlo dobro pivo!”, naglasio je na kraju razgovora Guran Kornel, predsednik Opštine Gilad u rumunskoj županiji Timiš.

Recimo i to da predsednik jedne inostrane opštine i danas, kao i 28. jula, kada je u Smederevu održana konferencija povodom početka projekta, nije imao relevantnog i ravnopravnog sagovornika po rangu u Smederevu, ako ne računamo predsednika Skupštine, što je nedopustivo za jednog domaćina/gradonačelnika u važnom međunarodnom projektu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!