Sinoć u dva sata dva zemljotresa u Južnom Banatu

KOVIN, 10. avgust 2017 – Zemljotresi, koji su trajali po desetak sekundi, osetili su se prošle večeri u Južnobanatskom okrugu, prvo u 21 i 17, pa potom i tačno dva sata kasnije, u 23 i 17, objavljeno je na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda.

Epicentar prvog zemljotresa je bio na području Deliblatske peščare i bio je jačine 3,8 stepeni, a ovaj drugi, nešto slabiji  bio je 3,5 stepena Rihterove skale.

Oba su se osetila i u Kovinu, ali nije bilo nikakve štete, ni u Mramorku, koji je bio najbliže epicentru prvog.

U julu se, podsetimo, drmalo između Smederevske Palanke i Velike Plane, prvo je u  blizini Palanke registrovan zemljotres od 2,5 po Rihterovoj skali, da bi dva dana kasnije, sada nešto bliže Plani, uređaji zabeležili i drugi, ovoga puta magnitude 1,8.

Srbiju godišnje pogodi oko hiljadu i po manjih zemljotresa, ali pošto ni područje oko Kovina ni ono između Smederevske Palanke i Velike Plane ne spadaju među trusna, podatak o dva zemljotresa za dva sata u okolini Kovina i u julu dva u dva dana kod Palanke i Plane pobudio je zanimanje stanovnika oba ova kraja.

– To su male magnitude, jedva da ljudi mogu da ih osete. Bilo je toga i ranije ali tada, dok nismo imali ovako dobru aparaturu, nismo ih ni registrovali – objašnjava Branko Dragičević iz Republičkog seizmološkog zavoda.

– Nema razloga za brigu. To je sasvim normalna pojava, ne ukazuje ni na šta. Zemljina kora radi milionima godina, ovo nije ni koliko treptaj oka, pričaće se o tome par dana, pa će pasti u zaborav – umiruje seizmolog.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!