Dani Stanoja Glavaša u Glibovcu

GLIBOVAC/SMEDEREVSKA PALANKA, 4. avgust – Dani Stanoja Glavaša biće održani po 13. put u ovog petka i subote. Program počinje U19 časova na letnjoj bini u Glibovcu.

U subotu se u prepodnevnim satima manifestacija nakratko seli u Palanku, na Trg heroja kod fontane, da bi se potom od 15 sati nastavila u Glibovcu, kada počinju nadmetanja za titulu harambaše. Svečano proglašenje pobednika i kulturno-umetnički program je istog dana u 20 časova. 

Ova dvоdnеvnа mаnifеstаciја оdržаvа se od 2005 .gоdinе u čаst hајdukа i vојvоdе iz Prvоg srpskоg ustаnkа Stаnоја Glаvаšа u njеgоvоm rоdnоm mеstu. Таkmičеnjе u nаrоdnоm višеbојu, bоrbа zа titulu hаrаmbаšе prеdstаvlја njen cеntrаlni dео, a prate je bоgаt kulturnо zаbаvni prоgrаm, izlоžbа stаrih zаnаtа i dоmаćе rаdinоsti, kао i priprеmаnjе trаdiciоnаlnih srpskih јеlа.

Stanoje Glavaš rođen je 1763. godine u Glibovcu. Istakao se u borbama na Deligradu, Toplici i Prokuplju, kao i pri opsadi Beograda. Kada je izbila Hadži-Prodanova buna 1814. godine, Glavaš je bio u dosluhu sa pobunjenicima i pomogao je Hadži Prodanu da pobegne preko Dunava, nakon što je buna ugušena uz pomoć Miloša Obrenovića. Zato je beogradski vezir Sulejman paša Skopljak naredio da se Glavaš pogubi, što je i učinjeno 13. februara 1815. u Košarnji, današnjoj Baničini.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!