Povećan promet robe u trgovini na malo u Srbiji

Beograd, 31. jul 2017 Izvor: http://www.srbija.gov.rs/vesti/ – Republički zavod za statistiku saopštio je da je promet robe u trgovini na malo u Srbiji u junu 2017. godine, u odnosu na jun 2016. godine, veći u tekućim cenama za 9,9 odsto, a u stalnim cenama za 5,3 odsto.

U saopštenju se navodi da je u junu 2017, u poređenju sa prethodnim mesecom, promet robe veći u tekućim cenama za 0,7 odsto, a u stalnim cenama za 0,9 odsto.

Promet robe u trgovini na malo u periodu januar–jun 2017. godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, veći je u tekućim cenama za 8,7 odsto, a u stalnim cenama za 3,6 odsto.

Promet u trgovini na malo (oblast 47 KD) dobijen je na osnovu statističkog istraživanja „Mesečni izveštaj trgovine na malo“, realizovanog na uzorku, i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.

Indeksi prometa robe u stalnim cenama dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni: voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi, ističe se u saopštenju.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!