Šampionke iz Maribora bez medalje na EP u Bakuu

BAKU, 28. jul 2017 – Na kraju Evropskog prvenstva malokalibarskim oružjem u Bakuu, ženska ekipa Srbije je zauzela šestu poziciju u gađanju sportskim pištoljem (30 metaka precizna + 30 brza paljba). Zorana Arunović je poslednjeg, sedmog dana, osvojila peto mesto u pojedinačnoj konkurenciji, Jasmina Milovanović (Smederevo) je bila 25. i Bobana Veličković je zauzela 35. mesto, saopštio je Streljački savez Srbije (SSS).

Arunovićeva je posle prvog dela kvalifikacija, precizne paljbe, vodila sa 293 kruga. Brzom paljbom je „ubila“ 292. Nije zadržala prvo mesto, koje joj je preotela olimpijska prvakinja Ana Korakaki (Grčka) sa 587 krugova. Naša reprezentativka se našla u krugu pet takmičarki plasiranih od druge do šeste pozicije, koje su mesto u finalu izborile sa po 585  krugova.

U finalu svaka takmičarka puca po četiri serije od po pet metaka brzom paljbom. Svaki „unutrašnji centar“ (10,2 krugova i bolje) donosi poen. Posle četvrte serije ispada osmoplasirana, posle pete sedmoplasirana… Pobednica i drugoplasirana gađaju po 10 serija.

Arunovićeva je vrlo dobro krenula „ubivši“ četiri centra u prvoj seriji. Ipak, teško je zadržati takav ritam, pa je srpska reprezentativka ispala posle sedme serije, kao petoplasirana, čime je postigla najveći uspeh u karijeri na Prvenstvima Evrope malokalibarskim oružjem.

Zorana je 2010. bila svetski vicešampion sportskim pištoljem, a četiri godine ranije juniorski šampion planete istim oružjem, ali do Bakua imala je samo jedno finale na EP malim kalibrom (osmo mesto u Beogradu 2011).

Zlato je pripalo Nemici Moniki Karš, olimpijskoj vicešampionki. Uhvatila je poslednji voz za finale, u koje se plasirala kao osmoplasirana sa 582 kruga, zahvaljujući drugoj polovini kvalifikacija. Brzom paljbom uspela je da nadoknadi zaostatak iz precizne, posle koje je bila na 16. mestu. Karšova je u finalu gađala odlično. Ubedljivo je trijumfovala sa 39 centara, čime je izjednačila svetski i evropski rekord finala Grkinje Ane Korakaki (nekadašnja članica SD „Smederevo“), koja je danas zauzela sedmo mesto.

Srpski strelci su na EP u Bakuu osvojili tri medalje: zlato (pištolj seniori ekipno), srebro (Damir Mikec pištolj seniori pojedinačno) i bronzu (Milica Babić trostav juniorke). Uz osvajače medalja i Zoranu Arunović u finalu je gađao i Milenko Sebić, koji je zauzeo šesto mesto MK puškom iz ležećeg stava.

Srpski sport je dobio i drugog učesnika Olimpijskih igara mladih koje će 2018. biti održane u Buenos Airesu. Marija Zavišić je u evropskim  kvalifikacijama za OI, danas završenim u Bakuu, vazdušnom puškom osvojila jednu od svega tri raspoložive kvote u ovoj disciplini.  Pre nedelju dana isti uspeh postigao je i kadet Đorđe Savić, koji se takođe vazdušnom puškom plasirao na OIM i postao prvi srpski sportista sa kvotom za Buenos Ajres.

Marija Zavišić je zauzela četvrtu poziciju, a ispred nje su ostale dve Nemice i jedna Finkinja. Pošto jedna zemlja ne može da dobije više od jedne kvote po disciplini, vize su podelile Zavišićeva, pobednica Joana Teresa Trip (Nemačka) i bronzana Vilvi Natalija Kempi (Finska).

U finale se plasirala i Marija Kolarević, koja je zauzela sedmo mesto. Srbiju je predstavljala i Marija Malić (31. pozicija).

Naša zemlja je i jedina država koja je u Bakuu došla do dve kvote vazdušnom puškom, jer u konkurenciji kadeta, uz Savića su se plasirali ruski i mađarski strelac.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!