Site icon podunavlje.info

Prosečna junska plata u Smederevu 540 evra?!

SMEDEREVO, 28. jul 2017 – Prema podacima koje je ove nedelje objavio Republički zavod za statistiku, Smederevci su sa prosečno isplaćenom zaradom u junu od 65.184 dinara bili među najbolje plaćenim u Srbiji! Šok i nevericu koju izaziva taj podatak, o prosečnoj plati od oko 540 evra po zvaničnom kursu, trebalo bi da odagna objašnjenje koje je dato u lokalnom Odeljenju Zavoda; u prosek je ušao i regres koji su primili zaposleni u „HeStilu“ – Železari Smederevo.

Samo tako može da se objasni da je prosečna zarada Smederevaca sa 42.267 dinara, koliko je bila mesec ranije, skočila za maltene 50 posto. Ovo može da uputi na dva zaključka; da čitav ovaj grad zaista u ogromnoj meri zavisi od Železare, odnosno od onoga što zaposleni tamo primaju, ali i da je učešće ostalih zaposlenih u Smederevu sa njihovim primanjima, realno i u proseku, zanemarljivo kada jedna isplata za 5.000 ljudi može toliko da ga promeni.

U ostalim gradovima Podunavskog regiona razlike između dva meseca nisu tako dramatične. Možda se s tim ne bi složili u Smederevskoj Palanci gde je prosečna junska zarada bila 35.768 dinara, što je 2.500 manje nego mesec ranije. U Velikoj Plani su pa za jun primili više nego za maj – u junu 40.265, a u maju su imali 37.332 dinara.

Kovinci su sa 43.334 dinara prosečne zarade u junu nešto bolji, ali baš kao i prethodna dva grada, ispod republičkog proseka koji je za ovaj mesec utvrđen na lepih, i za mnoge neviđenih, 49.238 dinara. Statistika za tu cifru kaže da je „nominalno bila 4,5 odsto veća nego prethodnog meseca, a realno 4,3 odsto“.

Exit mobile version