„Goša“: Ništa od dogovora, štrajk se nastavlja

SMEDEREVSKA PALANKA, 27. jul 2017– Nakon jučerašnjih razgovora u Ministarstvu privrede, potom i u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, danas su se radnici „Goše“ okupili na zboru, u dva navrata, da odluče o prekidu ili nastavku štrajka. Predstavnici štrajkačkog odbora su im preneli šta je u sredu razgovarano i doneta je odluka da se nastavi štrajk.

Od svega što su čuli, najsporniji je bio uslov da počnu da rade, da bi se onda u hodu rešavali problemi, da bi krenule isplate zarada, zaostalih dugova, povezivanje staža, overa zdravstvenih knjižica…

Poslodavac, naime, i dalje tvrdi da nije u mogućnosti da isplati ma kakav novac pre nego što fabrika počne da radi, što je na izvestan način preporuka i Ministarstva privrede. Tamo im je kazano da, da bi počeo reprogram duga za socijalno i penziono, da bi bio povezan staž, račun fabrike mora da profunkcioniše a bi se to desilo treba da da se prodaju završeni vagoni i obrtna postolja.

– Mi na to nismo spremni, tako je odlučeno, štrajk se nastavlja – kažu radnici.

Milan Vujčić, predsednik štrajkačkog odbora koji je sa još trojicom kolega štrajkovao prošle nedelje glađu, najavio je da će, vrlo moguće, i taj štrajk biti nastavljen, mada ih ostali radnici odgovaraju od te namere.

– Ako oni insistiraju, njih trojica, meni nema druge nego da se priključim. Štrajkovali smo šest dana, verujte nije lako, ali ako je to jedini način da ukažemo na naše probleme onda nemamo izbora – kaže Vujčić.

Zboru radnika, koji je bio održan u dva navrata, prvo ujutro potom i u podne, prisustvovao je i direktor i predstavnik poslodavca Milutin Šćepanović, ali ni on radnicima nije rekao ništa drugo nego da počnu da rade, pa će onda biti i para.

Tokom dana su u „Goši“ bili i predstavnici HeStila, smederevske Železare, čije je učešće u oporavku Fabrike šinskih vozila, kupovinom vagona, najavio i ministar Goran Knežević. Oni su se upoznali sa mogućnostima fabrike, ali je sve to, kako radnici kažu, na dugačkom štapu, najmanje dve nedelje će proći dok ne donesu konačnu odluku, koliko i kakvih vagona im je uopšte potrebno. Još je komplikovanija situacija sa obrtnim postoljima za Iran, koje je Knežević takođe pomenuo, tu tek, tvrde štrajkači, nema ništa bez dva-tri meseca dok se posao realizuje, a oni nisu spremni toliko da čekaju. Najavljuju i radikalizaciju štrajka, da će sutra mašinama blokirati ulaz u upravnu zgradu fabrike.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!