Nedostajala sreća za plasman na OIM u Argentini

SMEDEREVO, 24. jul 2017 – Naš mladi strelac Veljko Ilić se u Bakuu izuzetno borio u kvalifikacijama za Olimpijske igre mladih, ali na žalost, u finalu je zafalilo malo sreće i uprkos odličnom kvalifikacionom rezultatu nije uspeo da osvoji kvotu koja bi ga odvela sledeće godine u Buenos Ajres, saopšteno je večeras iz Streljačke družine “Smederevo”.

U Argentinu će putovati drugi srpski predstavnik, sjajni kadet iz Kosjerića, Đorđe Savić. Kvalifikacije u Bakuu održane se u sklopu Prvenstva Evrope malokalibarskim oružjem koje je u toku, a na kojem će uz Ilića nastupiti i Jasmina Milovanović.

Veljko Ilić, juniorski reprezentativac Srbije iz Streljačke družine „Smederevo“, zauzeo je šesto mesto u finalu kvalifikacija za Olimpijske igre mladih (YOG – Youth Olympic Games), koje su u subotu, 22. jula, održane u Bakuu, u Azerbejdžanu, ali na žalost, nije uspeo i da osvoji kvotu za ovo prestižno takmičenje mladih, koje će se održati sledeće godine u Buenos Ajresu. Za jednu od tri kvote, za koje se borilo 16 strelaca iz 10 evropskih zemalja, izborio se drugi srpski reprezentativac, sjajni kadet Đorđe Savić iz SD „Oko Sokolovo“ iz Kosjerića, koji je u finalu bio četvrti. Jedna zemlja učesnica ima pravo samo na jednu kvotu u svakoj disciplini, a za strelce iz Evrope ukupno se dodeljuje samo šest kvota. Takmičenja u streljaštvu na Olimpijskim igrama mladih održavaju se samo u disciplinama vazdušnim oružjem.

Našem mladom strelcu za utehu ostaje odličan rezultat u kvalifikacijama. Sa 620,1 krugom, samo 0,1 manje od njegovog ličnog rekorda, bio je treći, iza drugoplasiranog mađarskog reprezentativca Zalana Peklera sa 622,7 krugova i Rusa Grigorija Šmakova sa 624 kruga, koji je blistao i u finalu i osvojio jedinu kvotu za svoju zemlju. Druga dva mesta su takođe, zauzeli ruski reprezentativci Vasilijev i Gončarenko, ali samo najbolji uzima kvotu. Tako je i Savić, sedmi u kvalifikacijama sa 611,9 krugova, kao četvrtoplasirani u finalu došao do kvote za Srbiju. Preostalu treću osvojio je Pekler, koji je bio peti u finalu, čime je isrpljen broj kvota koje su su dodeljivale na ovom takmičenju.

– Veljko Ilić i Đorđe Savić, naši sjajni kadeti u finalu kvalifikacija za YOG 2018. koje se održavaju u Bakuu na Prvenstvu Evrope MK oružjem, muški su se borili za jednu moguću kvotu od ukulno 6 koliko pripada Evropi na kvalifikacionim turnirima. Obojici čestitke, ali Đorđe se bolje snašao u finalu i postao prvi srpski mladi olimpijac za Buenos Ajres 2018, izjavio je Srećko Pejović, sportski diektor reprezentacije Srbije.

Nikola Simić, Ilićev trener u „Smederevu“, ističe da je njegov strelac izuzetno vredno radio čitave sezone.

– Njegovi rezultati su vrlo zadovoljavajući i jaki treninzi koji su trajali bukvalno dan i noć su se isplatili. Ponosni smo na njega, znamo i verujemo, a ovi rezultati to i pokazuju, da je pred njim velika i svetla budućnost, zaključio je Simić, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao da bude do kraja pripremnog perioda uz svog strelca.

Veljko Ilić se još uvek nalazi u Bakuu, gde ga narednih dana čekaju nastupi u disciplinama malokalibarskom puškom 60 metaka iz ležećeg stava i trostavu 3 puta 40 metaka. U sredu, 27. jula, na vatrenu liniju izaći će i druga naša reprezentativka, Jasmina Milovanović, u disciplini sportski pištolj. Iliću je ovo prvi put da učestvuje na Evropskom prvenstvu, a Milovanovićeva je 2015. u Mariboru bila nadomak finala.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!