Sednica Skupštine iz prve ruke – viđenje odbornika

SMEDEREVO, 22. jul 2017 – Skupština grada Smedereva sastala se po deveti put u ovom sazivu ove nedelje, kako je to portal podunavlje.info prethodno najavio predočivši predložene teme. Najveće polemika vodile su se u vezi sa prvom tačkom – novim rebalansom budžeta i izveštajem Državne revizorske institucije (DRI), koji je u žiži ovdašnje javnosti od kada je baš podunavlje.info objavio da je DRI inicirala jednu krivičnu i tri prekršajne prijave, uglavnom zbog kršenja Zakona o budžetskom sistemu, odgovornih lica u javnom sektoru, na čelu sa gradonačelnicom Smedereva. Dan kasnije, kad su se slegle strasti, zamolili smo aktere skupštinskog zasedanja, šefove odborničkih grupa da za Podunavlje info prokomentarišu sednicu. Svi su se istog dana odazvali pozivu, izuzev predsednika nabrojnije odborničke grupe okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) Sima Nedića, koji nas je sms porukom obavestio da je službeno sprečen da iznese svoje viđenje sednice lokalnog parlamenta: „Poštovani Dejane, u Beogradu sam na prezentaciji Luke Konstanca, službeno“.

Kako bismo bili fer i omogućili svima da iznesu svoje mišljenje, a na to nas kodeks i pravila profesije obavezuju, sačekali smo još jedan dan. U subotu, na naše insistiranje da se čuje stav i vladajuće većine, odnosno šefa odborničke grupe SNS-a,  stigla nam je poruka sledeće sadržine: “Poštovani Dejane molim Vas za sve informacije obratite se povereniku dr Jasni Avramović, gradonačelnici grada Smedereva. Pozdrav.”

Za razliku od šefa odbornika naprednjaka, njihov nezvanični koalicioni partner se odazvao pozivu regionalnog portala podunavlje info:

SPS – Deveta sednica je bila jedna od “lakših”sednica u ovom sazivu. Najaktuelnija tačka je bila prva – rebalans budžeta sa podtačkama, sa najviše diskusija. Povećanje budžeta je, po našem mišljenju, dobro isplanirano i sredstva su namenski opredeljena. Tridesetak miliona za izmeštanje industrijskog koloseka je opravdano i podsećamo da smo kao skupština još 1992. godine doneli odluku o izdvajanju jednog dinara za infrastrukturne radove u okviru izgradnje nove autobuske i železničke stanice. Za proširenje kapaciteta vrtića je planirano 27 miliona i za medije 20 miliona. Druga tačka je izazvala dosta polemike, mi smo podržali izveštaj.

Napominjemo da mi (SPS) od 2008. aktivno učestvujemo u izvršnoj vlasti i snosimo odgovornost i za ono što je dobro urađeno, kao i za ono što nije bilo dobro. Neke kapitalne investicije, poput vodosnabdevanja moravskih sela, započete su u vreme kada su u vlasti bili DS, SPS, kao i grupe građana Pokret za Smederevo i Za bolje Smederevo.

Dobra je inicijativa za kupovinu oko 11 hektara zemljišta u kasarni za izgradnju jedne moderne bolnice, a postojeća da preraste u savremeni Dom zdravlja sa kvalitetnom primarnom zdravstvenom zaštitom. Što se tiče izdvajanja za medije, sa prvobitno planiranih milion na sadašnjih 20 miliona, mislimo da je u startu bio loše isplaniran taj deo budžeta i stav SPS-a je da je potrebno da se javnost o funkcionisanju lokalne samouprave izveštava iz više uglova i da više medija učestvuje u ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja. U pravu ste, šteta je što nema više takvih medija kao što je podunavlje info.

DS – To što odbornici drugu sednicu za redom raspravljaju o budžetu pokazatelj je koliko je on loše isplaniran, s obzirom da moramo o njegovom rebalansu da raspravljamo svakog meseca. Nas je recimo zanimalo zašto je bilo smanjenja na pozicijama omladinskog sporta i prevoza studenta i učenika, ali nam ni to nije objašnjeno do kraja.

Što se tiče izveštaja državnog revizora, očigledno da su čekali da otklone određen nedostatke koje je on uočio u vezi sa budžetom za 2015. godinu. Ni ovoga puta nismo dobili odgovore u vezi sa ozbiljnim kršenjima zakona, zašto je na primer više od 18 miliona duga za uređenje gradskog građevinskog zemljišta oprošteno i kome je oprošteno, koje su to firme. Državni revizor je napomenuo da nisu poslate ni opomene ni tužbe, da nije računata ni kamata, kao da je neko u fijoci držao te dugove, a to je novac građana Smedereva koji je trebalo da bude u budžetu.

Gradonačelnica je objasnila, i predstavnicima opozicije a verovatno i građanima Smedereva, da su sve to bile minorne greške, u momentu se zanela pa je za neke od tih primedbi revizora optuživala gradonačelnika iz 2012. mada se izveštaj odnosi na 2015. godinu. Uopšte, nastavio se njen neprimeren odnos prema opoziciji, koja je zahvaljujući novom Poslovniku za neke tačke imala maksimalno 13 minuta za diskusiju, što nas dodatno onemogućava, da ne govorimo o ličnim uvredama i klevetama koje ona sa govornice konstantno iznosi. Time se samo maskiraju loše odluke koje se donose, dok pljušte uvrede, pre svega na račun šefova opozicionih grupa, usvajaju se neki predlozi odluka koje će imati dugoročne posledice na grad.

Dosta je bilo – Ova sednica je, kao i mnogo puta do sada, pokazala da SNS shvata Skupštinu samo kao protočni bojler koji uključe kada treba podići ruke za sve ono što SNS naumi, ali bez udubljivanja u suštinu stvari.

Majstori spina i marketinga pokazuju i ovoga puta svoju umešnost kada za nepravilno, nenamenski korišćena sredstva iz budžeta govore da to nema veze, da je nebitno što je DRI imala zamerke i da je tako u celoj Srbiji, sa svim lokalnim samoupravama. Ne shvataju da je upravo tragedija ove države u tome i da to nikako nije za pohvalu.

Lične uvrede i klevete, kao i besmislene optužbe kojima se Jasna Avramović služi nemajući nikakve druge argumente, nešto su na što smo navikli i što se takođe vrlo perfidno koristi da bi se građanima prikazalo kako neki „zli i pokvareni mrzitelji“ iz “Dosta je bilo” žele samo da „zasednu“ u fotelju i da ih je baš briga za Smederevo. Mi smo u politiku ušli potpuno iskreno, nama ovo nije trebalo, mi imamo svoja zanimanja, svoje poslove i nismo političari od zanata i profesije. Kada kažemo da želimo da menjamo sistem, mi to zaista i mislimo i imamo kredibilitet da to iznesemo. Ne talimo se i ne učestvujemo u prljavim političkim igrama. Ali, pošto ne može da nas optuži da smo nešto loše radili dok smo bili na vlasti, jer na vlasti nismo bili, onda se gradonačelnica služi ličnim kvalifikacijama, koja uvek prolaze bez ikakvog upozorenja od strane predsedavajućeg. Ali, mi nećemo odustati.

Srpski pokret Dveri/DSS – Naša odbornička grupa postavila je još u decembru prošle godine odborničko pitanje o tome kada će se taj izveštaj  razmatrati, a na  prethodnoj sednici podneli smo predlog dopune dnevnog reda  koji je imao za cilj  da se upravo ova tema nađe pred odbornicima. Međutim, skupštinska većina je to odbila. Koristeći nedemokratski poslovnik, ona je na protekloj sednici spojila ove dve veoma važne teme u jednu pod priličnom rogobatnom, birokratskom formulacijom ,,Aktuelna pitanja  iz oblasti finansija“ (Jedan naš književnik je svojevremeno zapisao da uskoro neće postojati ni drveće, ni krave nego samo pitanje drveća i pitanje krava!). Na taj način je ograničena mogućnost diskusije odbornicima opozicije o tome u kojoj meri je gradski budžet zaštićen od mogućih zloupotreba i manipulacija. Ni posle preduzetih mera gradske uprave  ne može se reći da je rizik od samovoljnog trošenja budžetskih sredstava manji, jer je Državna revizorska institucija gotovo polovinu mera gradske uprave ocenila tek kao delimično zadovoljavajuću; nepravilna organizaciona klasifikacija, nepotpuno evidentiranje  nekretninia i objekata u javnoj svojini, nepravilno popunjavanje obrazaca u kojima se iskazuju prihodi i rashodi, ispalate iz tekuće budžetske rezerve bez sprovedenih javnih konkursa, mesne zajednice daju dotacije iz sredstava samodoprinosa neprofitnim organizacijama, uplaćivanje dela prihoda na podračune mesnih zajednica…sve su to nezakonitosti koje i dalje postoje u funkcionisanju lokalne samoprave.

Sve u svemu, građani Smedereva imaju razloga za zabrinutost, jer  budžetska sredstva, način njihove  raspodele, javna svojina i njena upotreba nisu adekvatno zaštićeni zbog nepostojanja kontrolnih mehanizama u samom sistemu.

Šteta je što su zbog toga neke druge tačke dnevnog reda ostale u senci ovih egzistencijalnih, kao što su, recimo, odluka o izmeštanju železničke pruge ispred Tvrđave,  što je jedan zaista značajan korak u integraciji ovog značajnog kulturnog-istorijskog spomenika u život Smederevaca.

Naša odbornička grupa smatra da se taj čin mora posmatrati u istorijskom kontinuitetu počev od svih onih aktivnosti koje su izvođene još između dva svetska rata na preuzimanju Tvrđave od strane tadašnjih civilnih vlasti, pa sve do naših dana kada  napori na ,,oslobađanju“ naše kamene lepotice imaju izgleda da budu realizovani. Ali, mi smo i ovde  oprezni i smatramo da treba sačekati da se vidi kako će se i  u kom smeru sve to odvijati…

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!