Litija moštiju tumanskih svetitelja

TUMAN, 18. jul 2017 – U drugoj polovini jula i tokom avgusta meseca, uz blagoslov episkopa požarevačko braničevskog Ignatija  i starešine manastira Tuman igumana Dimitrija, biće održana litija moštiju Svetog Zosima i Svetog Jakova Novog braničevskom eparhijom.

„Cilj Litije je da se blagoslov Gospodnji putem moštiju ova dva velika svetitelja naše crkve, svetog Zosima Tumanskog i svetog Jakova Novog Tumanskog, proširi na sve gradove i njihove stanovnike gde će ona proći. Mnoga čuda su se dogodila nad ovim moštima i želimo da blagodat Božiju koja se preko njih pruža osete verni širom naše eparhije“, rekao je iguman manastira Tuman Dimitrije uoči početka litije.

Litija će početi 23. jula, kada će mošti svetitelja biti izložene prvo u Paraćinu u 9 časova a potom i u Ćupriji u 17 časova, da bi potom 27. jula od 19 časova mošti bile  u crkvi sv Maksima Ispovednika u Kostolcu, 28-og u Porodinu, takođe od 19 časova. Sutrada su, 29. jula od 12 časova  u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Neresnici, 30-og prvo u Braničevu od 8 časova, a potom i u Velikom Gradištu od 19, a poslednjeg dana jula u Kamenovu u 17 i u Kolarima od 19 časova. Na dan svetog Ilije, 2. avgusta, čast da u njihovim hramovima budu izložene čudotvorne mošti svetitelja imaće žitelji Mihajlovca, od 8, a stanovnici Žagubice od 19 časova. Zatim će 3. avgusta litija moštiju biti u Despotovcu od 19 časova, a u isto vreme, ali dan kasnije, u Klenju, 5. avgusta su u crkvi u Trnjanu, takođe od 19 časova, 6-og  u Sestroljinu od 8 sati, 7. avgusta u Smoljincu od 19, 8-og u Zabregi  od 9 i u Šapinama od 18 časova. 10. avgusta u Carevcu od 19 sati, 11-og u Topolovniku takođe od 19, 12-og avgusta u Saraorcima u isto vreme i 13-og u Zaovi od 8 časova, u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Kučevu od 18 časova.

tekst i foto:

Branko Kecman

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!