Za razvoj lokalne infrastrukture tri milijarde dinara

BEOGRAD, 17. jul 2017. Izvor Vlada Srbije – Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će i ove godine, u okviru programa „Podrška razvoju lokalne i regionalne infrastrukture – Gradimo zajedno“, sufinansirati realizaciju još 78 infrastrukturnih projekata u 68 lokalnih samouprava širom Srbije.

U saopštenju se navodi da je ukupna vrednost odobrenih projekata približno tri milijarde dinara, od čega Ministarstvo privrede obezbeđuje iz kredita Evropske investicione banke (EIB) 1,25 milijardi dinara, a lokalne samouprave 1,76 milijardi dinara.
Ministar privrede Goran Knežević istakao je tim povodom da je infrastruktura ključna za poslovanje privrede, kao i za unapređenje života građana u lokalnim samoupravama.
Knežević je ukazao na to da Ministarstvo iz tog razloga efikasno usmerava i troši sredstva iz kredita EIB-a i pomaže opštinama i gradovima da izgrade i obnove saobraćajnu i socijalnu infrastrukturu, škole, fiskulturne sale, kulturne zgrade.
Sufinansiranje je odobreno za 16 gradova (Pirot, Beograd – GO Lazarevac i GO Mladenovac, Vršac, Leskovac, Sombor, Vranje, Zrenjanin, Novi Sad, Niš, Loznica, Kragujevac, Novi Pazar, Smederevo, Subotica, Čačak i Sremska Mitrovica).
Sredstva su dobile i 52 opštine (Apatin, Velika Plana, Dimitrovgrad, Žabari, Negotin, Temerin, Ub, Bogatić, Gornji Milanovac, Priboj, Bajina Bašta, Kladovo, Veliko Gradište, Aranđelovac, Odžaci, Arilje, Lebane, Bečej, Beočin, Lajkovac, Knić, Boljevac, Babušnica, Bač, Vrnjačka Banja, Žitište, Svilajnac, Kuršumlija, Vladičin Han, Knjaževac, Kučevo, Ljubovija, Požega, Doljevac, Krupanj, Vlasotince, Tutin, Žagubica, Lapovo, Koceljeva, Petrovac na Mlavi, Majdanpek, Prijepolje, Rača, Mali Zvornik, Osečina, Ćuprija, Plandište, Prokuplje, Trstenik, Stara Pazova, Sokobanja).
Od ovih opština, kako se navodi, sedamnaest se nalazi u grupi nerazvijenih i devastiranih.
Ministarstvo privrede je istovremeno uputilo novi poziv lokalnim samoupravama da prijave projekte koji će biti sufinansirani naredne godine.
Knežević je rekao da se sredstva iz kredita EIB-a znatno efikasnije povlače u poslednjih nekoliko godina, a, s obzirom na to da moraju biti utrošena do kraja 2019. godine, upućen je još jedan poziv lokalnim samoupravama da prijave projekte koji će dobiti finansijsku podršku naredne godine.
Oblast sufinansiranja su objekti putne infrastrukture, obrazovni i sportski objekti, objekti zdravstvene i socijalne infrastrukture, kao i objekti od kulturno-istorijskog značaja, a javni poziv je otvoren do 14. avgusta 2017. godine, dodaje se u saopštenju.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!