Jasmina Milovanović vicešampionka Srbije MK pištoljem

SMEDEREVO, 17. jul 2017 – Posle bronzane medalje osvojene na Finalu Kupa Srbije, u disciplini sport pištolj, Jasmina Milovanović osvojila je vicešampionsku titulu na Prvenstvu Srbije. Veljko Ilić je bio šesti u trostavu i deseti u disciplini 60 metaka ležeći. Natalija Tasić bila je šesnaesta u trostavu, a u disciplini 60 metaka iz ležećeg stava trinaesta.

Na predstojećem Evropskom šampionatu u Bakuu u sastavu reprezentacije Srbije nastupiće i dvoje smederevskih strelaca: Jasmina Milovanović malokalibarskim pištoljem i Veljko Ilić malokalibarskom puškom, saopšteno je sinoć iz smederevskog kluba.

Jasmina Milovanović, reprezentativka Srbije iz Streljačke družine „Smederevo“, ponovila je prošlogodišnji uspeh osvojivši i ove godine vicešmpionsku titulu na Prvenstvu Srbije u disciplini malokalibarski pištolj. Ona je prošlog meseca, u istoj disciplini, osvojila bronzanu medalju na Finalu Kupa Streljačkog saveza Srbije. Prvenstvo Srbije, za seniore i seniorke u A programu, održano je ovog vikenda na malokalibarskom strelištu u Novom Sadu.

Milovanovićeva se u disciplini MK sportski pištolj (30 metaka precizna + 30 brza paljba) u finale plasirala kao druga sa 567 krugova, iza koleginice iz reprezentacije Zorane Arunović iz Streljačkog kluba „Crvena zvezda“ iz Beograda, koja je imala 574 kruga. I u finalu Arunovićeva je bila najbolja sa 30 unutrašnjih centara (10.2 kruga i bolje), osam više od Milovanovićeve. Bronza je pripala Biljani Vujanov iz Streljačke družine „Bečkerek 1825“ sa 17 unutrašnjih centara. Vujanov je u osnovnom delu bila sedma sa 549 krugova, a treća Aleksandra Ristović iz SK „Zvezdara“ sa 565 krugova, koja je u finalu zauzela četvrto mesto sa 15 unutrašnjih centara. Ukupno se takmičilo 12 seniorki.

Veljko Ilić, juniorski reprezentativac Srbije iz „Smedereva“, u seniorskom finalu discipline trostav 3 puta 40 metaka, zauzeo je odlično šesto mesto. Mogao je i više, pošto je za ostanak u finalu gađao dodatni hitac, jer je imao izjednačen rezultat sa Jovanom Čičevskim, strelcem SD „Novi Sad 1790“. Čičevski je „ubio“ 9.8, a naš strelac 9.2 i tako takmičenje završio na šestom mestu. Pobedio je Milutin Stefanović, reprezentativac iz SK „Čika Mata“ iz Kragujevca (459.7), srebrnu medalju osvojio je Milenko Sebić, reprezentativac „Crvene zvezde“ (456.2), a bronzu Stevan Jovanović, juniorski reprezentativac „Čika Mate“ (438.9).

U finale Ilić se plasirao kao osmi sa 1139 krugova (382 klečeći stav, 389 ležeći stav, 368 stojeći stav). Najbolji rezultat i u kvalifikacijama imao je Stefanović sa 1174 kruga, drugi je bio njegov klupski kolega, najstariji srpski reprezentativac Stevan Pletikosić sa 1167 krugova, a treći sa krugom manje bio je Sebić, četvrti Jovanović sa 1161 krugom. Ukupno je nastupilo 14 seniora.

U disciplini 60 metaka iz ležećeg stava Ilić je bio deseti sa 606.5 krugova. Za finale bilo je potebno dva kruga više, koliko je imao osmoplasirani Nikola Paunović iz novosadskog Streljačkog kluba „Novolin“, koji je kasnije u finalu osvojio bronzanu medalju. Duplu krunu trijumfom i u ovoj disciplini osvojio je Stefanović sa 246.7 krugova, a Sebić ponovo vicešampionsku titulu sa 246.3 kruga. Ukupno je nastupilo 17 seniora.

Natalija Tasić sa 567 krugova bila je šesnaesta u trostavu 3 puta 20 metaka, a u disciplini 60 metaka iz ležećeg stava trinaesta sa 606,1 krug.

Medalje u trostavu osvojile su Milica Babić iz SK „Pobednik“ iz Beograda sa 449.2 kruga, Nina Radulović iz SD „Novi Sad 1790“ sa 446.6 krugova i Marija Kolarević iz SD „Jedinstvo“ iz Stare Pazove sa 435.5 krugova. U kvalifikacijama prva je bila veteranka Lidija Mihajlović iz SK „Niš 1771“ sa 578 krugova, koja je u finalu završila takmičenje na osmom mestu. Toliko je imala i Marija Kolarević, ali sa manjim brojem unutrašnjih centara, a treća Nina Radulović imala je krug manje, četvrta Milica Babić 576 krugova… Nastupile su 24 seniorke.

U ležećem stavu u kome seniorke ne gađaju finale zlatnu medalju osvojila je Dragana Todorović iz SK „Novi Beeograd Ušće“ sa 620.1 krugom, srebrnu Nevena Armuš iz „Čika Mate“ sa 616 krugova, a sa pola kruga manje bronzu Lidija Mihajlović iz Niša. U ovoj disciplini gađalo je 25 seniorki.

U finale nije uspeo da se plasira ni Petar Adamović, koji je takmičenje u disciplini sport pištolj završio na desetom mestu sa 503 kruga. U finale se ulazilo sa 516 krugova.

I u ovoj disciplini na državnom prvenstvu dominirali su reprezentativci Srbije. Zlatnu medalju je osvojio Duško Petrov, iz SD „Aleksa Dejović“ iz Užica sa 237.3 kruga, srebrnu Dimitrije Grgić iz SK „Akademac“ iz Beograda sa 235.3 kruga, a bronzanu Damir Mikec iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda sa 215.7 krugova.

U kvalifikacijama Mikec je bio prvi sa 563 kruga, Grgić drugi sa 553, a sa krugom manje Petrov je bio treći. Nastupilo je ukupno 16 strelaca.

Za srpske strelce ovo je ujedno bila i poslednja provera forme pred prvenstvo Starog kontinenta. Prvenstvo Evrope u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, gde su pre dve godine održane i prve Evropske igre, počinje 21. jula, a završava se 4. avgusta. Discipline malokalibarskim oružjem u kojima se takmiče srpski reprezentativci na programu su od 22. do 28. jula. Sportski direktor reprezentacije Srećko Pejović je još sredinom juna saopštio sastav Srbije u kome je 18 takmičara, 12 seniora i seniorki i šestoro takmičara juniorskog uzrasta. Iz našeg kluba, kako smo već pisali ranije, u sastavu reprezentacije je dvoje strelaca. Seniorka Jasmina Milovanović je u disciplini sportski pištolj i junior Veljko Ilić u disciplinama trostav i 60 metaka ležeći malokalibarskom puškom.

Osim disciplina klasičnog streljaštva malokalibarskim oružjem na 25-metarskom i 50-metarskom strelištu na EP u Bakuu na programu su i takmičenja u gađanju glinenih golubova, pokretnih  meta („trčeći vepar“ na 50 metara) i puškom na 300-metarskom strelištu. Prvenstva u svim navedenim disciplinama se održavaju tokom leta svake neparne godine, dok su šampionati Evrope vazdušnim oružjem na programu svake godine u zimskom delu sezone.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!