Građani ne daju drvored u Karađorđevoj ulici

SMEDEREVSKA PALANKA Rekonstrukcija Karađorđeve ulice u Smederevskoj Palanci je zapela oko 42 stabla lipa koje bi trebalo da budu posečene.

Građani su se jutros okupili ne bi li sprečili seču stabala koja već decenijama prave hlad u ovoj ulici i u neku ruku su znak raspoznavanja tog dela grada. Opštinari, s druge strane, tvrde da je neophodno poseći stabla čije korenje ugrožava postojeću ulicu i trotoar, kako se nešto slično ne bi dogodilo i kada bude renovirana.

Nepomirljivi stavovi su prouzročili jutrošnju „komšijsku stražu“ i potpisivanje peticije (građani) i konferenciju za štampu (predsednik opštine Toplica Pintorović).

Toplica Pintorović pokazuje oštećenja koja su napravila stabla u Karađorđevoj ulici

„Jasno mi je zašto građani to rade, jer ovaj drvored je nešto što je već godinama zaštitni znak ulice Vuka Karadžića. Međutim, problem na kolovozu i na trotoarima je i više nego očigledan, i zaključak inspekcijskih službi nakon obilaska terena je takav da je uklanjanje drvoreda neophodno. Ono što je potrebno da se urad  i je to da se zasadi drveće čiji koren ide u dubinu i mi ćemo upravo to uraditi”, kaže Pintorović, najavljujući da će umesto 42 stabla tu biti 48 novih, ali drugih vrsta drveta, koje neće ugroziti rekonstruisanu ulicu.

Građani čuvaju stražu – i potpisuju peticiju

I građani žele novu, lepšu, bolju i bezbedniju ulicu, to nije sporno, ali očigledno nisu ubeđeni da je zbog toga neophodno poseći i povaditi stara stabla, da bi se na njihovo mesto stavila neka nova, druga, kako kažu – „i to možda, a i ko zna kakva, u svakom slučaju neka koja treba da čekati par decenija da dostignu pola veličine sadašnjih“. Kažu i da već imaju loše iskustvo, kada je umesto novih stabala osvanuo beton. Zbog toga su organizovali potpisivanje peticije, da pokušaju da i na taj način ubede opštinare da odustanu od njihovog nauma.

Ovako bi, po projektu,
trebalo da izgleda obnovljena Karađorđeva ulica

Skorašnji članci

error: Content is protected !!