Site icon podunavlje.info

Skupštinska većina ponovo stabilna i komforna

SMEDEREVSKA PALANKA, 14. jul 2017 – Skupština opštine Smederevska Palanka sastala se danas i time pokazala da je prevaziđena situacija koja je dovela do toga da prošlonedeljna vanredna sednica bude otkazana zbog manjka kvoruma.

Od 49 odbornika ovoga puta se na sednici pojavilo njih 43, a većina za donošenje odluka je bila sasvim komforna – za svaki od predloga glasalo je od 28 do 30 prisutnih predstavnika građana u lokalnom parlamentu. To praktično znači da su i odbornici sa liste SPS od ovog zasedanja ponovo njen deo, ali i potvrda da su i neki „onomad zabludeli“ naprednjaci u nju vraćeni.

Inače, početak ove desete sednice obeležili su svojim (ispostaviće se – neusvojenim) predlozima za dopunu dnevnog reda Radoslav Milojičić i Rodoljub Stanimirović. Milojičić je prvo insistirao da se reši pitanje neodržane devete sednice, da bi potom tražio da u dnevni red uđe i izjašnjavanje Skupštine o situaciju u JKP Vodovod, kao i informacija o trošenju budžeta Opštine Smederevska Palanka. Stanimirović je pa predložio da se upute pozivi ministrima finansija i privrede kako bi se pomoglo u rešavanju problema radnika FŠV „Goša“, kao i da se odbornicima da izveštaj o postavljenju v.d. načelnika Opštinske uprave i u vezi sa tim informaciju o potpisivanju ugovora o radu radnika Opštinske uprave.

Stanimirović je ostao na sednici ali ne i Milojičić, koga predsednik Skupštine Nikola Vučen nije uspe opomenama i upozorenjem da prekine, pa je proglasio  petominutnu pauzu. Po povratku odbornika u salu, ispostavilo se da je nastavak bio kraći od pauze; Milojičić je ponovo zauzeo mesto za govornicom, Vučen mu je izrekao i treću opomenu i meru udaljenja sa sednice. Da bi se to sprovelo, odbornici su ponovo morali na pauzu.

Skupština je nakon ove druge neplanirane stanke prvo usvojila ostavku na odborničko mesto Bojana Mitića, koji je u lokalni parlament izabran sa liste SNS-a. Potom su razrešeni predsednik i članova mandatsko-imunitetske komisije, da bi zatim bili imenovani novi i predsednik i članovi te komisije. Razrešena je i stara i imenovana nova Opštinska izborna komisija.

Od ovih dok ne bude izbora manje-više protokolarnih funkcija, neretko samo jednom u mandatu potrebnih, mnogo su bitnije bile one koje su kasnije došle na red. Izabran je novi zamenik predsednika Opštine, to je Petar Jelić, prvi čovek SPS-a u Palanci, pošto je ostavku na ovu funkciju podnela Milica Despotović iz redova SNS-a.

SPS će imati i trojicu članova Opštinskog veća; dr Perišu Jovanovića, Dejana Jovičića i Slobodana Pantića.

U međuvremenu su odbornici potvrdili promene rukovodećih ljudi u javnim preduzećima. Novi čovek na čelu JKP „Vodovod“ je Srđan Borić, koji je na toj funkciji zamenio Dušana Vukovića. Na mesto Dragane Đurđević u „Opštinskim grobljima“ postavljen je Nenad Jančić. V.d. direktor „Pijaca, zelenila i čistoće“, umesto Violete Vasiljević, biće Aleksandar Jančić, saglasili su se odbornici.

Exit mobile version