Predsednik Hestila u ponedeljak u Srbiji

BEOGRAD, 13. jul 2017 – Izvor. Danas – Predsednik „Hestil grupacije“ Ju Jong dolazi u ponedeljak, 17. jula, u Srbiju, kada će se sastati sa ministrom privrede u Vladi Srbije, potvrdio je za Danas ministar Goran Knežević.

On je istakao da je reč o redovnoj šestomesečnoj poseti kineskog vlasnika „Železare Smederevo“ i da tu nema nikakvih, kako je rekao za naš list, skrivenih priča.

Istovremeno, kako saznajemo, posebna sednica Skupštine Srbije, biće zakazana za 17. jul, u 10 časova, kada je previđeno da se poslanicima parlamenta obrati Džang Deđiang, predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine.

Naš list je u jučerašnjem broju objavio informacije o tome da u Briselu formulišu mere protiv konkurencije kineskih železara zato što sumnjiči niz zemalja, uključujući i Srbiju, za „damping“ cene u industriji čelika, zbog čega namerava da propiše najniže cene ispod kojih neće dozvoliti prodaju ovih sirovina na svojoj teritoriji. Kako je Danas saznao u diplomatskim krugovima bliskim Briselu, na taj način će EU zaštititi svoje tržište, a ko bude kršio taj propis neće moći da distribuira proizvode od lima na evropsko tržište.

Evropska unija tereti Rusiju, Iran, Ukrajinu, Brazil i Srbiju da niske cene proizvoda od čelika koje nude na tržištu EU nisu plod konkurentnosti, već rezultat različitih vidova državne pomoći i malverzacija koje nisu u skladu sa evropskim normama i ne tolerišu se u državama članicama EU. Kada je reč o Srbiji smatra se Hestil koristi resurse koji mu ne pripadaju, a koje mu Srbija prepušta. Sumnja se da Kinezi ne plaćaju komercijalnu cenu struje, gasa i vode i da imaju druge beneficije koje ih dovode u povlašćen položaj. Sve to izaziva bojazan da bi Hestil, ali i država Srbija na čijoj teritoriji Kinezi posluju mogli da dožive određene finansijske sankcije od strane Evropske unije.

Ipak, kako tvrdi naš izvor, Srbija bi mogla da izbegne takvu sudbinu u slučaju da naše vlasti brzo i dosledno a u skladu sa EU standardima, na transparentan način, definišu odnose sa kineskim partnerom. To podrazumeva razgraničenje imovine i zakonito postupanje sa istom, onemogućavanje potencijalnih prevara sa limom proizvedenim u Kini i prestanak davanja skrivenih subvencija Železari Smederevo u vlasništvu Hestila. Srbija je već više puta demantovala sve ove optužbe.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!