Pirati s Dunava opljačkali malteški kruzer

Piše: D. Nikolić, izvor: Dnevnik.rs, 14. jul 2017 – Malteški brod „Belvedere” ostao je bez vanbrodskog motora sa čamca za spasavanje u četvrtak između jedan i tri sata iza ponoći u rejonu grada Smedereva i pristana Smederevo, saznaje „Dnevnik”.

Kako nam je potvrdila posada „Belvederea” N. N. su ilegalnim  ulaskom na brod ukrali vanbrodski motor sa čamca za spasavanje putnika, posade i civila na plovnim putevima.

“Događaj je prijavljen Policijskoj upravi Smederevo, koja nas je uputila na Policijsku upravu Novi Sad zbog nadležnosti i vršenje uviđaja na području našeg prvog zaustavljanja u luci Novi Sad“, pričaju nam članovi posade.

Kao najviše odgovorno lice na putničkom brodu „Belvedere” u svojstvu kapetana broda Slobodan Golubović za naš list kaže da su počinioci dela direktno ugrozili bezbednost gostiju, posade i plovidbe, kao i civila u mogućim vanrednim događajma: spasavanja, evakuacije, traženja i spasavanja davljenika putnika i posade, kao i evakuacije u slučaju požara.

“Veoma smo zabrinuti zbog učestalosti takvih događaja. Strepimo od mogućih nelegalnih upada „pirata s Dunava” na brodove i posledicama koje se mogu desiti“, zabrinuto priča Golubović.

Dodaje da događaj koji se desio u četvrtak, nažalost, nije jedini.

Čamac sa koga je ukraden motor
foto: Dnevnik

“Kao državljanin Srbije, koji je zaposlen u inostranoj kompaniji i reprezentuje našu zemlju, smatram da bi trebalo sprečiti počinioce takvih događa da kvare sliku o našoj zemlji pred putnicima koji dolaze uglavnom iz zemalja sevrene Evrope, Amerike i Australije“, veli Golubović.

Inače, putnički brod „Belvedere” ima maksimalan broj gostiju i posade do 200 ljudi.

U policiji juče nisu mogli da nam potvrde navode da je na plovnoj teritoriji naše zemlje bilo takvih krađa.

Podsećamo, predhodnih godina na meti lopova koji presreću strane brodove našlo se sve što je moglo da se pretovari u čamac. Meta napada „pirata s Dunava” su najčešće barže za prevoz uglja, nafte i druge robe. Strani državljani su ostavljeni na milost i nemilost kriminalcima, a zbog učestalih krađa, inostrane kompanije Srbiju su gledale kao crnu tačku na vodi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!