Sufinansiranje programa crkava i verskih zajednica

SMEDEREVO, 12. jul 2017 – Gradsko veće grada Smedereva donelo je Odluku o sufinansiranju programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva za 2017. godinu, saopšteno je danas.

Budžet grada Smedereva u 2017. godini učestvovaće u sufinansiranju programa od javnog interesa koje realizuju crkve i verske zajednice na teritoriji grada Smedereva u 2017. godini sa sredstvima u ukupnom iznosu od 2 miliona dinara, koja su planirana Odlukom o  budžetu grada Smedereva za 2017. Godinu.

Za program izgradnje  crkava, verskih objekata i parohijskih domova, raspoređuju se sredstva u ukupnom iznosu od milion dinara i to: Pravoslavna crkvena opština Jasenačka u Jasenku – Smederevo, iznos od 120.000 dinara, na ime sufinansiranja radova na na izgradnji ograde na južnoj strani crkvene porte; Srpska pravoslavna crkvena opština Osipaonička, Osipaonica, iznos od 550.000, na ime sufinansiranja radova na izradi fasade na Hramu Sv. apostola Petra i Pavla; Crkvena opština Saraorci, iznos od 100.000, na ime sufinansiranja molerskih radova u unutrašnjosti crkve; Srpska pravoslavna crkvena opština Lugavačka, Lugavčina, iznos od 230.000 dinara, na ime sufinansiranje građevinskih radova na malterisanju crkve Sv. Nikole.

Za program adaptacije, rekonstrukcije i održavanje crkava, verskih objekata i parohijskih domova, raspoređuju se sredstva u ukupnom iznosu od 500.000 dinara i to: Srpska pravoslavna crkvena opština Lipska u Lipama, iznos od 275.000, na ime sufinansiranja izvođenja radova na sanaciji krovnog pokrivača na hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Lipama; Pravoslavna crkvena opština Jasenačka u Jasenku – Smederevo, iznos od 50.000, na ime sufinansiranja freskopisanja crkvene sale u porti crkve Svetog velikomučenika Georgija u Jasenku; Pravoslavna crkvena opština Jasenačka u Jasenku – Smederevo, iznos od 25.000 dinara, na ime sufinansiranja montaže horizontalnih i vertikalnih oluka od plastificiranog lima; Srpska pravoslavna crkvena opština Skobalj, iznos od 100.000, na ime sufinansiranja popravke priprate i tornja Hrama Presvete Bogorodice; Srpska pravoslavna crkvena opština Osipaonička, Osipaonica, iznos od 50.000 dinara, na ime sufinansiranja adaptacije ograde na porti.

Za program zaštite i brige o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja, raspoređuju se sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 dinara i to: Srpska pravoslavna crkvena opština Osipaonička, Osipaonica, iznos od 100.000, na ime sufinansiranja redovnog održavanja Hrama (krečenje, farbanje stolarije, unutrašnji i spoljni zidovi).

Za program podrške organizaciji verskih manifestacija od značaja za grad Smederevo, raspoređuju se sredstva u ukupnom iznosu od 200.000 dinara i to: Srpska pravoslavna crkvena opština Smederevska u Smederevu, iznos od 150.000, na ime sufinansiranja proslavljanja Badnje večeri i vađenja Časnog Krsta iz vode na dan Bogojavljenja; Rijaset Islamske zajednice Srbije, Mešihat srbijanski, Muftijstvo Podunavsko-Braničevsko, Medžilis Islamske zajednice Smederevo, iznos od 25.000, na ime sufinansiranja organizovanja Ramazanskog Bajrama; Rijaset Islamske zajednice Srbije, Mešihat srbijanski, Muftijstvo Podunavsko-Braničevsko, Medžilis Islamske zajednice Smederevo, iznos od 25.000 dinara, na ime sufinansiranja organizovanja Kurban Bajrama.

Za program unapređivanja saradnje lokalne samouprave sa crkvama i verskim zajednicama na obrazovnom, istorijskom, kulturnom, socijalno-humanitarnom i drugom planu, raspoređuju se sredstva u ukupnom iznosu od 200.000 dinara i to: Pravoslavna crkvena opština Jasenačka u Jasenku – Smederevo, iznos od 90.000, na ime sufinansiranja štampanja Monografije 20 godina rada Letnjeg kampa veronauke; Pravoslavna crkvena opština Jasenačka u Jasenku – Smederevo, iznos od 70.000, na ime sufinansiranja organizovanja 20. Letnjeg kampa veronauke pri hramu Svetog velikomučenika Georgija u Jasenku; Srpska pravoslavna crkvena opština Osipaonička, Osipaonica, iznos od 40.000 dinara, na ime sufinansiranja kupovine enterijera potrebnog za izlaganje eksponata.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!