Spski pisci nagrađeni u Makedoniji

Izvor: Dnevnik (Tanjug) STRUGA, 8. jul 2017 – : Uručenjem nagrada „Književni branovi“ danas su završeni Sedmi struški književni susreti, a priznanje je pripalo srpskim književnicima Novici Sovrliću iz Kosovke Mitrovice za poeziju i Aleksandru Čotriću iz Beograda za aforizme.

Nagradu je laureatima uručio predsednik organizacionog odbora te međunarodne manifestacije Petko Šipinkarovski.

Juče je, u okviru manifestacije, predstavljen književni portret akademika Riste Vasilevskog iz Smedereva, kojem je pripalo priznanje „Književna dalga“, a o stvaralaštvu istaknutog stvaraoca, koji je rođen u Makedoniji, govorili su Biljana Milovanović Živak i Mišo Kitanoski.

Sedmi struški književni susreti otvoreni su 6. jula književnom večeri Aleksandra Čotrića u biblioteci „Grigor Prličev“ u Ohridu.

Nastavljeni su sledećeg dana prijemom kod gradonačelnika Struge Mustafe Zabzuna, predstavljanjem nagrađenih knjiga i autora na konkursima Krste Čačanski i Jovan Koteski i poetskim događajem Vevčanski izvori, u varošici Vevčani.

Taj program je organizovan na drvenom mostu, pored nekoliko izvora, a poseban blok bio je posvećen savremenoj srpskoj književnosti koju su reprezentovali Risto Vasilevski, Novica Sovrlić, Biljana Milovanović Živak, Aleksandar Čotrić, Slavica Mastikosa i Ruža Mijović.

Akademiku Risti Vasilevskom u Makedoniji je uručeno još jedno vredno priznanje – gradonačelnik Resena Đoko Strezovski predao je našem umetniku „Ključeve Prespe 2017“, za njegovo ukupno književno, prevodilačko i esejističko stvaralaštvo.

Drugi laureat tog priznanja je Fransoa Fitilis Labrus, koji živi u Grčkoj i Francuskoj.

Ovo priznanje dodeljeno je u okviru 15. Međunarodnog pozorišnog festivala Glumac Evrope koje se održava na obali Prespanskog jezera.

Nagradu Glumac Evrope za 2017. godinu poneo francuski dramski umetnik Marsel Bozon.

Prvi dobitnik ove prestižne nagrade bio je bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Ljuba Tadić, a od srpskih glumaca laskavo zvanje prethodnih godina dobili su i Rada Đuričin, Rade Šerbedžija i Biljana Đurović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!