Veran Matić o puštanju Romića i Radonjića

Autor: FoNet, 7. jul 2017 – Kao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić danas ukazuje da je iznenađen „neobičnošću odluke Sudskog veća da pusti iz pritvora Ratka Romića i Milana Radonjića, optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i da im odredi kućni pritvor, tim pre što se četvrto optuženi Miroslav Kurak, u ovom slučaju, još nalazi u bekstvu“.

„Ono što dodatno zbunjuje predstavalja činjenica da je pre desetak dana viša sudska instanca odbila žalbu optuženih na prethodno produženje pritvora, a u međuvremenu nije došlo do promene bilo kojih okolnosti“, napominje Matić.

Prema njegovoj oceni, posebno takođe zabrinjava činjenica da su pojedini svedoci u izjavama pred sudskim većem izjavljivali da im je prećeno, a da još nije utvrđeno ko im je pretio, niti je završeno saslušanje svih svedoka.

„Uz puno poštovanje nezavisnosti suda, svesni i prava optuženih na suđenje u razumnom roku“, Matić izražava „veliko uznemirenje ovakvom odlukom sudskog veća i činjenicom da opuženi za ubistvo jednog novinara dobijaju povlašćeniji tretman u postupku koji se vodi“.

Matić se nada „da će se tužilac žaliti na ovu odluku“ i najavljuje da će Komisija za istraživanje ubistava novinara održati sednicu na kojoj će se analizirati novonastala situacija, moguće nove aktivnosti, i da će o tome obavestiti javnost.

 

Kućni pritvor neprimerena privilegija

Slavko Ćuruvija fondacija uznemirena je odlukom sudskog veća na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije da ukine zatvorski pritvor Ratku Romiću i Milanu Radonjiću.

Ne ulazeći u preispitivanje formalnih i suštinskih razloga za takvu odluku suda – ta mogućnost je svakako na raspolaganju nadležnom tužiocu – Fondacija podseća da je reč o osobama koje su optužene za krivično delo teškog ubistva, te da u ovim okolnostima kućni pritvor uz obavezu nošenja „nanogice“ može izgledati kao davanje neprimerenih privilegija.

Fondacija će nastaviti da prati suđenje sa pojačanom pažnjom.

 

OEBS: Bezbednost novinara imperativ za slobodne medije

Izvor: Tanjug – Bezbednost novinara je imperativ za slobodne medije, a pravovremena i efikasna istraga o zločinima počinjenim nad novinarama je imperativ za okončanje atmosfere nekažnjivosti, rekao je direktor Kancelarije predstavnika OEBS-a za slobodu medija Frane Maroević.

„Nasilje nad onima koji imaju drugačiji stav je neprihvatljivo. Nasilje zbog pisanih reči, zbog izveštaja ili zbog crteža ne sme se tolerisati“, rekao je Maroević na konferenciji o bezbednosti novinara pod nazivom „Novi izazovi i odgovori“ održanoj u ponedeljak u Vilnjusu, saopštio je u četvrtak OEBS.

Na konferenciji je razgovarano o širokom nizu pitanja koja mogu imati značajan efekat na slobodu izražavanja i stoga predstavljati veliku pretnju po demokratiju, kao što je zastrašivanje zasnovano na rodnom identitetu, pretnje i nasilje protiv novinara na internetu, proizvoljna hapšenja i progoni novinara, ratovi dezinformacijama…

Skup je otvorio litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius, koji je poručio da je zaštita novinara neophodna ne samo radi samih novinara, već i radi državnosti, demokrataije i zdravih društava.

„Moramo se kloniti bilo kakve cenzure ili zabrana“, istakao je on.Konferencuju je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije, Kancelarija predstavnika OEBS-a za slobodu medija i Sindikat novinara Litvanije, a na skupu su učesnici, takođe, dali doprinos novom izdanju OEBS-ovih Smernica za bezbednosti novinara.Smernice pružaju važne savete svim zemljama učesnicama OEBS-a za obezbeđivanje uslova za bezbedan rad predstavnika medija u regionu koju ta organizacija obuhvata, a njihovo novo izdanje biće objavljeno kasnije ove godine.

U ponedeljak u Vilnjusu okupili su se novinari i borci za zaštitu ljudskih prava, akademici i predstavnici civilnog društva, koji su sa državnim zvaničnicima i donosiocima odluka razgovarali o tome kako osigurati bezbednost novinara, zaključuje se u saopštenju.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!