Pokrenut portal koji evidentira partijska preletanja

Izvor: Južne vesti – 1. jul 2017 – Autor: M. Z.

Počeo je sa radom „Ko je na vlasti“, internet portal na kom građani mogu da saznaju stranačku pripadnost svih odbornika u Srbiji, ko je menjao stranke i ko podržava vlast. Njihovo istraživanje pokazuje da je Merošina među opštinama u kojima ima najviše preletača od prošlih lokalnih izbora.

Promena političke partije uz zadržavanje odborničkog mandata, zaključeno je tokom tribine održane u petak u „Deli“ centru u Nišu, najčešće predstavlja najobičniju trgovinu. Zbog toga bi građani trebalo da traže da imaju svoje direktno izabrane predstavnike u skupštinama, a do toga se jedino može doći promenom izbornog sistema, glasanjem za pojedinca, a ne za stranku.

Stranačka preletanja u Srbiji poruka su građanima da nisu bitni, smatraju predstavnici organizacije CRTA, koja je pokrenula Ko je na vlasti, a iza koje već stoje uspešni portali poput Istinomera i Otvorenog parlamenta.

U skoro trećini gradova ili opština u Srbiji je zabeleženo preko 100 slučajeva stranačkog preletanja nakon poslednjih lokalnih izbora. Najviše slučajeva da su lokalni odbornici prešli iz jedne u drugu stranku zabeležno je Kragujevcu 11, zatim sledi Merošini sa 10, dok je po 6 odbornika stranački dres promenilo u Apatinu i Žablju – naveli su iz Crte.

Neophodna izmena izbornog sistema; Foto: JV / M. Z.

Učesnici debate – Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Nenad Stojanović iz Proaktiva, politikolog Vujo Ilić i Pavle Dimitrijević iz CRTA-e, zaključili su da nije glavno pitanje šta dobija preletač, jer je to pitanje za policiju i tužilaštvo, nego šta gube građani.

Vlast sama neće promeniti izborna pravila. Građani moraju da traže da imaju svog poslanika, svog odbornika, a to se jedino može postići promenom izbornog sistema i glasanjem za konkretne pojedince. Danas se svi kriju iza imena lidera stranke – rekli su učesnici.

Građani postaju nemoćni u ovakvom političkom sistemu, dodaju učesnici debate, i zaključuju da našoj politici fali više ideologije.

Baza podataka na sajtu Ko je na vlasti o stranačkoj pripadnosti odbornika u 170 opština nije konačna. CRTA poziva građane da budu aktivni i da šalju informacije o slučajevima stranačkog preletanja u njihovim sredinama.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!